MEKSYKAŃSKI CHLEB NA ZAKWASIE (autor: AgusiaH)
1 szkl zakwasu (pszennego lub żytniego)
ok. 1/2 szkl. wody
1 łyżka masła
2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki drożdży suszonych
1/2 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli gruboziarnistej
1 łyżka przyprawy do taco (przepis pponiżej)
2 łyzki odsączonej, pokrojonej w kostkę papryki czerwonej
Wierzch:
białko jaja lekko roztrzepane
1 łyżka mieszanki białego i czarnego sezamu
1 łyżeczka oregano
Wymieszać zakwas przed mierzeniem. Odmierzyć szklankę zakwasu, doprowadzić do temperatury pokojowej.
Rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać 3 łyżki mąki pszennej i cukier. Odstawić na 10 min. Wymieszać resztę mąk, przyprawę do taco i sól. Do suchych składników dodać zakwas i miksturę z drożdżami. Wyrobić, dodać rozpuszczone masło. Pod koniec wyrabiania dodać kawałki papryki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na godzinę.
Uformować bochenek, odstawić do rośnięcia na 45min (jak ktoś woli może piec w 2 keksówkach). Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać 1 łyżką sezamu wymieszanego z 1 łyżeczką oregano. Zrobić skośne nacięcia.Wstawić do nagrzanego do 260 stopni i spryskanego wodą piekarnika. Piec 10 min, jeszcze raz spryskując wodą, potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze ok. 20min.
W maszynie:Wymieszać zakwas z ciepła wodą. Dodać składniki w/g kolejności w instrukcji. Nastawić na program podstawowy lub Rapid (polecam krótki Rapid 1:5. Paprykę dodać 2 min. przed końcem cyklu wyrabiania.
Przyprawa do taco:
1 łyżka chili
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonej cebuli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
Wymieszać wszystkie składniki i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Do ciasta chlebowego dać tylko 1 łyżkę!
--------------------
Głupota nie zwalnia od myślenia - S.J.Lec