ja robie np tak
Ilości na oko..
Szpinak (świeży) umyć
Wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy
Chwile poddusić. Nie powinien całkiem zwiędnąć, tylko nieco zmięknąć
Wrzucić do miksera z :
Garścią ziaren słonecznika, kawałkiem sera pleśniowego, ząbkiem czosnku , oliwą,
pieprzem i ew. odrobiną soli
Gotować makaron
Do Pesto wlać 2 łyżki wrzątku spod makaronu
Makaron wymieszać z sosem
Posypać parmezanem
Podawać z pomidorami koktajlowymi
albo
sos:
na patelnię wlać kroplę oliwy, wrzucić ząbek czosnku, podsmażyć
Dodać świeży szpinak, zamieszać, zdjąć z patelni
, nie powinien za bardzo oklapnąć
wrzucić do miksera razem z czosnkiem, opakowaniem ricotty, spora ilością parmezanu
świeżo startego, solą i pieprzem. Miksować krótko
Makaron ugotować; gorący wymieszać z sosem
Podawać z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi
albo
Na patelnię wlać kroplę oliwy
Wcisnąć ząbek czosnku
Wrzucić duuuużo świeżego szpinaku
Bardzo szybko podsmażyć, nie powinien całkiem oklapnąć!
Szpinak zmiksować ze sporą ilością parmezanu i ew. orzeszkami pinii/ migdałami /
słonecznikiem
Oddzielnie wysmażyć boczek / bekon / suszoną szynkę..
Makaron wymieszać z sosem szpinakowym, dorzucić kilka pomidorków koktajlowych,
posypać „skwarkami”
ps. do szpinaku można dodać trochę swieżej bazylii