Dołączam przepis na chlebek do wypieku w domu:
2,5 szklanki mąki pszennej - przesiać
1 i 3/4 szklanki wody
5 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
po jednej łyżeczce następujących ziół: kolendry, majeranku, czarnuszki, mięty, kminku, szałwi, lubczyka, tymianku i cząbru.
Mogą to być wszystkie wymienione zioła lub kilka z nich wybrane zależnie od upodobań smakowych.
Ja dodałam pieprz, miętę i cząber.
tłuszcz do formy
Zioła rozetrzeć, nie rozcierałam bo nie są w listkach. Zioła zalać 3/4 szklanki ciepłej wody.
Przygotować rozczyn z dwóch łyżek mąki, szklanki ciepłej wody, cukru i drożdży.
Postawić do wyrośnięcia. Do mąki wlać rozczyn, sól, pieprz, i namoczone zioła.
Sól i pieprz dodałam do ziół.
Ciasto dokładnie wymieszać, musi mieć gęstą konsystencję - ewentualnie dodać wody albo mąki gdy będzie za luźne. Ja musiałam dodać mąki.
Umieścić w formie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przynajmniej na 20 min.
Piec około 50 min. w temp. 180*C.
Całkiem proste i smaczne