Siuniu, mam coś dla Ciebie- żebyś nie musiała dotykać, ale i pokosztować. Kto powiedział,że drożdżówka bez mleka i jaj nie wyjdzie?
Chlebek tostowy
500 g mÄ…ki pszennej tortowej
40 g drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
250 g ciepłej przegotowanej wody
Dobrze wyrobić jak ciasto drożdżowe, wyłożyć do blaszki keksowej poczekać aż podwoi objętość, piec 30 minut 200°C. Jest trochę mniej rumiane niż to z mlekiem i jajkiem.
Można używać do zapiekanek z margaryną bezmleczną i dżemem jabłkowym w maszynce podobnej do gofrownicy
Na bazie tego przepisu można piec małe rogaliki z nadzieniem, na jakie dziecko nie jest uczulone np. jabłka, odsączone wiśnie z kompotu.
Jak zamiast oleju dodamy porządną łyżkę margaryny bezmlecznej, 5 łyżeczek cukru, porządną garść rodzynek, a jeszcze lepiej bakalii do keksu - (oczywiście sprawdzając pomału czy maluch nie uczulony) to drożdżówa pyszna - zapewniam Cię, zdrowi jeszcze szybciej wsuwają niż alergicy
Z tego przepisu robiłam też pierożki na wigilię z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku.
Ciasto można jeszcze rozwałkować tak na 1,5 cm posypać cynamonem, cukrem i garścią rodzynek, zwinąc jak roladę i dopiero włożyć do blaszki, zaczekać aż urośnie i piec jak w przepisie.Smacznego