Nieee. Kasza jest dobra do wszystkiego. Cała kuchnia antyalergiczna jest na niej oparta. Duża częśc wegetariańskiej i ajurwedyjska.
To, że po takim jedzeniu nie ma uczuleń, to bardzo istotne. Wiele dzieci ją ma. Dorosłych z resztą też.
Jak juz jestesmy w temacie kszy, to mam fajny przepis na pyszny obiad
Kotlety Recyclingowe
SKŁADNIKI:
* 0,5 kg ugotowanych ziemniaków(z wczorajszego obiadu??)
* 0,5 szklanki suchego ryżu
* 1/4 szklanki kaszy jęczmiennej
* 2 marchwie
* 0,5 cebuli
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki bułki tartej
* natka pietruszki
* wegeta
* 3 parówki Balbinki
* olej do smazenia
PRZYGOTOWANIE:
Ryz i kaszę gotujemy razem w osolonej wodzie,aż zmięknie i płyn się zredukuje.Ziemniaki,cebulę,obraną marchew i natkę przepuszczamy przez maszynkę.Składniki łączymy ze sobą dodajemy sypkie składniki i wyrabiamy.Każdą parówkę dzielimy na 6 kawałków,i każdy kawałek oblepiamy powstałą masą wilgotnymi dłońmi.Smażymy na oleju,na średnim ogniu,podajemy z warzywami,lub sosem.
Na prawdę wychodzi super
Czasami robię jeszcze inne kotlety. Nazywaja się po prostu - kotlety z kaszy jęczmiennej.
*kaszy jęczmiennej, 1 szklanka
*jajko, 1
*wątróbki drobiowej, 20 dkg
*majeranek, 1 cebula
*sól,
*pieprz,
*Bułka tarta,
*olej do smażenia
1. Kaszę wsypać do garnka, zalać 3 szklankami zimnej wody. Od momentu gdy zawrze, gotować około 40 minut pod przykryciem.
2. Wątróbkę oczyścić, opłukać, osuszyć. Usmażyć na gorącym oleju. Zdjąć z patelni. Na pozostałym oleju podsmażyć cebulę.
3. Wątróbkę, cebulę i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Do masy wbić jajko, przyprawić solą i pieprzem. Wyrobić.
4. Z masy formować małe kotleciki. Panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z surówkami.