Skan, prosze bardzo
Probowalam pojsc na latwizne i znalezc jakiegos gotowca ale odmian przepisow mnostwo i w sumie zadnej taki jak mnie uczono
to i nie wiem jaki efekt smakowy
Chap Chae ( makaron mung z wolowina i warzywami)
zw tez celofanowym
Proporcje mniej wiecej na paczke makaronu - tak 300g okolo
ladny kawalek wolowiny- filet najlepiej albo cos w poblizu.
Nie musi byc duzo, ale msz warto zainwestowac w jakosc bo to od wolowiny w duzej mierze aromat tego dania zalezy
A i musi byc na tyle dobra by w efekcie stir fry szybko zmiekla a nie byla gumiasta
Tak ok 150-200g wystarczy
5 cebulek (spring onions- taka mala, biala ze szczypiorem -nie wiem jak sie nazywa po polsku
) drobno pokrojone
1-2 cebule pokrojone w piorka
2-3 zabki czosnku (drobno posiekany)
2-3 marchewki( krojone na zapalke)
szpinak- paczka ok 200-250g albo peczek( swiezy, male listki ( jesli wieksze, usunac lodygi i troche porozrywac na mniejsze kawalki) i lekko zeszkolone albo zblanszowane i zalane zimna woda zeby zachowaly kolor)
kilka grzybow shiitake ( zamoczonych, pokrojonych w paski)
garsc wood ear mushrooms (
takie Ci one ) albo kilka suszonych boczniakow
olej arachidowy ( ew inny) do smazenia- tak ok 3 lyzek
opcjonalnieinne warzywa typu rozyczki brokulowe
cukinia w plasterki
drobno siekana kapusta pekinska
marynataolej sezamowy- 2-3 lyzki
sos sojowy ( Kikkoman, tamari ) ok 1/4 szkl
ok 1 lyzki cukru ( ciemny najlepiej)
sol do smaku, swiezo mielony czarny pieprz
stostowane ziarna sezamowe -2-3 lyzki
Mieso najlepiej lekko podmrozic ok pol godziny- wtedy latwiej bedzie je pokroic)
W miedzyczasie:
Namoczyc grzyby- w goracej wodzie obciazajac czyms zeby nie wyplywaly
namoczyc makaron. Do miekkosci. Zaleznie od tego czy woda ciepla czy zimna - ok 10-30 min.
Szpinak zblanszowac albo podsmazyc szybko na ok lyzce oleju
stostowac sezam na suchej patelni ( z grubym dnem najlepiej)
Cebule pokroic w piorka
Spring onion najpierw wzdluz na pol i pozniej na ok centymetrowe paski
marchewke na zapalke
Reszte warzyw tez w miare drobno
grzyby odcedzic ( zachowac wode w ktorej sie moczyly) i pokroic w paski ( usuwajac trzon)
wyjac mieso z zamrazarki i pokroic ostrym nozem w plasterki, pozniej w paski
Grzyby i mieso do naczynia ( ceramiczne, szklane)
zalac marynata przygotowana z:
sosu sojowego
czosnku
cukru
oleju sezamowego i ok 1/4 szkl wody ` grzybowej` ( reszte wody wylac)
Rozgrzac mocno woka czy gleboka patelnie. Na rozgrzana dac ok 2 lyzej oleju arachidowego, podgrzac i wrzucic pokrojone warzywa.
Stir-fry ok 2 min
Odlozy do innego naczynia albo odsunac na brzeg woka
Na srodek dodac troche wiecej oleju i mieso z grzbami i marynata (nie za grubo- powinna byc jedna, cienka warstwa)
Kiedy mieso i sie zrumieni, wymieszac z warzywami i znowu na bok woka ( lub do innego naczynia)
Jesli wok jest za suchy, dajemy znowyu troche oleju i kiedy zaczyna kopcic, odcedzony makaron.
Po ok minucie wymieszac wszystko z miesem i warzywami
Na koniec szpinak iwszystko stostowany sezam
Na koniec mozna posypac posiekanym `omletem`
Roztrzepane jajko usmazone na oleju sezamowym -cienka warstwa jak nalesnik- smazona po obu stronach
Po usmazeniu, zrolowana i pokrojona w `plasterki`
To danie i na cieplo i na zimno.
W lecie mozna serwowac ze swiezym ogorkiem pokrojonym w cwiartki i skropionym mieszanka sosu sojowego z olejem sezamowym i czosnkiem, duza iloscia pieprzu
O kazdej porze roku- z kimchi
I z ryzem oczywiscie
Ten post edytował Bogusia123456 śro, 25 sty 2012 - 02:11