CYTAT(konwalia @ Mon, 15 Feb 2010 - 13:49)
no właśnie podobno się pozmieniało na lepsze, bo jak się czyta opinie kobiet które rodziły parę lat wstecz to horror
swedishwife a po porodzie dziecko jest już cały czas ze mną czy np. na noc mi je zabierają? I takie techniczne sprawy jak ilość sal komercyjnych tych porodowych i poporodowych. Szkoda, że sobie zarezerwować nie można ;P
Oczywiście, że dziecko jest cały czas przy Tobie - dlatego ten oddział, gdzie się przebywa po porodzie nazywa się rooming - in (matka z dzieckiem). Ja z moim synkiem spałam cały czas w jednym łóżku - nie odkładałam go do łóżeczka.
Jeśli chodzi o sale na porodówce to wygląda tak:
1. sala do porodu w pozycjach wertykalnych - (ja tam rodziłam) wyposażona w drabinki, piłki, worki sako, stołek porodowy itp.
2. Sala - taka zwykła - ale z łazienką
3. Sala do porodu w wodzie - największa
4. Sala wspólna - na dwie rodzące
Więcej nie pamietam - tylko te sale oglądałam. Oprócz sali wspólnej, te pozostałe wyposazone są w fotel dla osoby towarzyzącej, radio, czajnik, kawę, herbatę. Ogólnie, jest dosyć przytulnie. Ja rodziłam w nocy, więc było cicho, kameralnie. Oprócz mnie rodziła tylko jedna dziewczyna, więc mogłyśmy sobie salę wybrać. Gorzej gdy się trafi kilka porodów jednocześnie.
Nie pamietam też ile jest sal komercyjnych na oddziale rooming - in, możliwe że około 7- 8. Pokoje są przytulne, przebywałam w takim po porodzie i jestem zadowolona, ponieważ zależało mi na spokoju i intymności.
Pozdrawiam