CYTAT(Lutnia @ Sun, 13 Mar 2011 - 21:14)
Czy są jakieś skuteczne preparaty rozpylane na trawniki, które w istotny sposób zmniejszają ilość tego latającego dziadostwa?
Chodzi mi o preparaty bezpieczne dla dzieci (wtedy będą bezpieczne również dla psów).
Kupuje się je gdzieś? Wzywa firmę zajmującą się odkomarzaniem? (są takie?) Kiedy jest najlepsza pora na taką akcję? Ile to w przybliżeniu kosztuje (mam na myśli trawnik ok. 2000 metrów)?
Mój Korek jest bardzo mocno uczulony na komary. W zeszlym roku kilkuminutowe przebywanie w ich towarzystwie skończyło się wstrząsem anafilaktycznym. Chciałabym by w tym roku było bezpieczniej, zwłaszcza, że od kilku miesięcy cieszymy się mieszkaniem w domu.
Widzę wiosnę i lato tak: wywaleni na przydomowym trawniku siedzimy sobie z niemężem z Korkiem u boku i książkami w dłoniach i pijąc coś bezalkoholowego cieszymy łonem przyrody. Wolałabym nie spędzać tego okresu w zamkniętym domu, z moskitierami w oknach i ograniczając każdą chwilę przebywania na zewnątrz.
Poradzicie coś? Jakie są Wasze doświadczenia w zakresie eliminowania komarów?
są bo ratowały wiele miast po powodzi, stosuje się wtedy, kiedy są komarze jaja, w sensie je niszczy
skoro były akcje nawet w miejskich parkach to chyba preparaty bezpieczne ( lub z krótką karencją)
a firm nie brakuje
takich tego typu:
https://www.in-pestcontrol.pl/to oczywiście tylko przykład
i chyba bym poleciła firmę niż działanie samemu preparatami kupowanymi
z informacją, że dzieci, psy itp
a co do pierwszego wytłuszczonego to bardzo, bardzo błędne założenie, (na którym zawodowo udaje mi się czasem nieźle zarabiać ucząc innych, jak bardzo błędne ono jest)
pies = małe dziecko
to inny gatunek i zupełnie inaczej metabolizuje wiele substancji
mogę podać sporo przykładów , gdzie dawka substancji czynnej zupełnie bezpieczna nawet dla noworodka jest toksyczna dla psa
więc zawsze, ale to zawsze w przypadku takich akcji należy poinformować o tym , że będą zwierzęta
cyd