CYTAT(sandraw)
strasznie szkoda ze na samym zakwasie nie robicie chlebusiów, no i mi tylko samo żytko wchodzi w rachubę, więc większość przepisów odpada.
A ile kosztuje takie cudo do robienia chlebka, w sensie ta maszynka? i gdzie to można kupić?
Sandraw, pamiętam kiedyś na forum Mniammniam (kiedy jeszcze działało) - czytałam, że ktoś próbował piec chleby na samym zakwasie i chyba nawet z sukcesem. Tyle, że do zrobienia samego zakwasu trochę drożdży było użyte.
Ale czytałam również, że zakwas można zrobić i bez drożdży. Ponoć mąka żytnia wymieszana z wodą i pozostawiona na kilka dni - "łapie" odpowiednie bakterie z powietrza, które to powodują fermentację zakwasu.
Szkoda, że forum nie działa (i zdaje się, że już nie będzie działało w takiej formie jak wcześniej), bo spróbowałabym Ci odnaleźć ten przepis.
Sandraw, próbowałaś już piec samodzielnie taki chleb na zakwasie?
A może spróbój przetransformować któryś z przepisów...
Przygotuj zakwas bez drożdży. Potem szklankę zakwasu wymieszaj ze szklanką letniej wody, mąką żytnią, łyżeczką soli. O ile to możliwe (w sensie, że córeczka nie jest uczulona) - to warto chyba dodać troszkę jogurtu, a jeszcze lepiej maślanki (wpływają dodatnio na proces rośnięcia ciasta) - zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
No, ale to takie moje pitu-pitu, bo należytego przepisu to Ci niestety nie podam.
A jeśli chodzi o maszynę do pieczenia chleba - to polecam z całego serca. My kupiliśmy sobie taką, ot tak, w sumie dla kaprysu, zaciekawieni pozytywnymi opiniami na ich temat i wypieków z nich wychodzących. I jestem baaaardzo zadowolona. W ogóle nie kupuję teraz pieczywa. Jadamy tylko własne, pyszne, pachnące chlebki.
Na naszym rynku jest kilka maszyn do wyboru (widziałam w Makro i Selgrosie) automaty firmy Clatronic (ale na jej temat czytałam nie najlepsze opinie), Optimum i chyba Moulinex.
Ja kupiłam maszynę AFK-BM3 na Allegro (nową oczywiście, sprzedawcy z Niemiec je przywożą) i nie narzekam. To jest
ta maszyna.