CYTAT(aisha1111 @ Tue, 16 Oct 2012 - 17:01)
I teraz tak. Czy da się wycofać z kupna domu, skoro wszystko już przyklepane i załatwione a termin przeprowadzki jest już podany? A jeśli nie, czy mając mieszkanie własnościowe możemy liczyć na jakąkolwiek pomoc państwa w spłacie mortgage? Chodzi mi o pomoc w stylu Housing Benefit?
z tego co wiem, na HB nie bo to tylko przy wynajmie.
Byc moze na jakas crisis loan ale zupelnie nie orientuje sie w temacie wiec tu nie doradze.
Mozecie ew stracic dom a wtedy kwalifikujacie sie na pomoc w postaci council house. Z tym ze to tez w sytuacji gdy jestescie na liscie oczekujacych.
Jako wlasciciele domu czy splacajacy raty macie oczywiscie prawo wpisac sie na liste i w tym kontekscie bedziecie w jej ogonie, ale w przyp zmiany syt zyciowej ( utrata domu), oczywiscie to sie zmienia na Wasza korzysc
Sa tez ubezpieczenia ktore mozna wybrac przy aplikacji o kredyt ( wlasnie takie na wypadek utraty pracy, choroby itp) . Wtedy ubezpieczyciel splaca raty przez okreslona ilosc czasu ( jest limit bodajze).
Z tym ze zwykle wtedy raty wyzsze/ uzyskanie kredytu trudniejsze.
Nt pomocy nic nie wiem ( poza tym w Szkocji moze byc inaczej)). Nie mowie ze nie ma takiej mozliwosci. Po prostu nie jestem w temacie.
I zycze by jednak scenariusz byl bardziej optymistyczny/ maz szybko znalazl prace.
Jesli Ty pracujesz 4 dni /tyg ( bodajze pon 30h) to nie stracicie WTC.