Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
 

Karnawałowy chrust, czyli....

> 
Edi Zet :)
wto, 28 gru 2004 - 13:05
...faworki. PoszukujÄ™ przepisu.
Pomożecie? wink.gif
Edi Zet :)


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,188
Dołączył: pią, 25 kwi 03 - 22:54
SkÄ…d: Radziejowice
Nr użytkownika: 651




post wto, 28 gru 2004 - 13:05
Post #1

...faworki. PoszukujÄ™ przepisu.
Pomożecie? wink.gif

--------------------
Ula/2001, Igorek/2002, SzymuÅ› /2007 i Hania/2012
e_Ena
wto, 28 gru 2004 - 13:08
uummmm uwielbiam chrust icon_smile.gif
przepisy mam chyba ze dwa różne, niestety w domu
do jutra to tu pewnie już będzie cała strona przepisów icon_wink.gif ale jeżeli nie to obiecuję wkleić.
e_Ena


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,627
Dołączył: czw, 03 kwi 03 - 13:02
SkÄ…d: ...
Nr użytkownika: 341

GG:


post wto, 28 gru 2004 - 13:08
Post #2

uummmm uwielbiam chrust icon_smile.gif
przepisy mam chyba ze dwa różne, niestety w domu
do jutra to tu pewnie już będzie cała strona przepisów icon_wink.gif ale jeżeli nie to obiecuję wkleić.
Monika_P
wto, 28 gru 2004 - 13:20
1 szklanka mÄ…ki
3 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
trochÄ™ spirytusu

Ze składników zagniatam ciasto, wałkuję, kroję w pasy, przekładam jeden koniec przez zrobioną dziurkę w pasku, - tworzy się faworek - smażę na oleju w garnku, posypuję cukrem pudrem.
Monika_P


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 296
Dołączył: czw, 03 kwi 03 - 11:31
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 333




post wto, 28 gru 2004 - 13:20
Post #3

1 szklanka mÄ…ki
3 żółtka
4 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
trochÄ™ spirytusu

Ze składników zagniatam ciasto, wałkuję, kroję w pasy, przekładam jeden koniec przez zrobioną dziurkę w pasku, - tworzy się faworek - smażę na oleju w garnku, posypuję cukrem pudrem.

--------------------
Monika mama Zosi (16.06.2002) i Bartusia (2.03.2007)
Edi Zet :)
wto, 28 gru 2004 - 13:37
Monika, a ile z tych proporcji faworków wychodzi? I ile to trochę spirytusu??????? wink.gif
Edi Zet :)


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 7,188
Dołączył: pią, 25 kwi 03 - 22:54
SkÄ…d: Radziejowice
Nr użytkownika: 651




post wto, 28 gru 2004 - 13:37
Post #4

Monika, a ile z tych proporcji faworków wychodzi? I ile to trochę spirytusu??????? wink.gif

--------------------
Ula/2001, Igorek/2002, SzymuÅ› /2007 i Hania/2012
Monika_P
wto, 28 gru 2004 - 15:32
Na oko chlupnąć, nie wiem z kieliszek - może być i bez tego, ale podobno jak się trochę doda, to tak oleju nie wchłaniają - tak mówi moja mama.
Jeśli chodzi o ilość - to trudno mi jakoś okreśłić - nigdy ich nie liczyłam, ale na naszą trójkę spokojnie wystarcza - tak mniej więcej ze dwa talerze układane z górką. Można zrobić z jedej porcji - ocenić sytuację i możliwości mających zamiar to jeść i ewentalnie zrobić drugą.
Aha przypomniałam sobie, że to ciasto szybko wysycha - przygotowane już faworki przykrywam ścierką, trochę trwa ich smażenie.
Monika_P


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 296
Dołączył: czw, 03 kwi 03 - 11:31
SkÄ…d: Lublin
Nr użytkownika: 333




post wto, 28 gru 2004 - 15:32
Post #5

Na oko chlupnąć, nie wiem z kieliszek - może być i bez tego, ale podobno jak się trochę doda, to tak oleju nie wchłaniają - tak mówi moja mama.
Jeśli chodzi o ilość - to trudno mi jakoś okreśłić - nigdy ich nie liczyłam, ale na naszą trójkę spokojnie wystarcza - tak mniej więcej ze dwa talerze układane z górką. Można zrobić z jedej porcji - ocenić sytuację i możliwości mających zamiar to jeść i ewentalnie zrobić drugą.
Aha przypomniałam sobie, że to ciasto szybko wysycha - przygotowane już faworki przykrywam ścierką, trochę trwa ich smażenie.

--------------------
Monika mama Zosi (16.06.2002) i Bartusia (2.03.2007)
mamjuz
śro, 29 gru 2004 - 08:01
jako fanka siostry Leokadii wink.gif polecam w ciemno ( faworków jeszcze nie robiłam ) jej przepisy icon_smile.gif

faworki I
2 szklanki mÄ…ki
2 jajka
1 łyżka spirytusu
4 łyżki smietany
szczypta soli
1 lyżka tłuszczu
cukier poder
do smażenia ( kostka smalcu) + ( szklanka oleju)

Zagnieśc ciasto i zostawic na 30 minut. Rozwałkowac cienko, kroić na paski ( 10x2 cm), przeciąc w środku, przewinąć i smażyc na smalcu z olejem w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładac na serwetki ( by odsączyć z tłuszczu) obficie posypać cukrem pudrem icon_smile.gif

faworki II
2 szklanki mÄ…ki
3 żółtka
1 łyżka wody
4 łyżki smietany
sok z 1/2 cytryny ( 2-3 łyżki)
szczypta soli
1 lyżka cukru pudru
cukier poder do posypania


Zagnieśc ciasto tak by powstały pęcherzyki ( mozna tłuc wałkiem icon_smile.gif ) Rozwałkowac cienko, kroić na paski ( 10x2 cm), przeciąc w środku, przewinąć i smażyc na smalcu z olejem w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładac na serwetki ( by odsączyć z tłuszczu) obficie posypać cukrem pudrem icon_smile.gif


Faworki III
3 szklanki mÄ…ki
3 jajka
1 szklanka śmietany
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
cukier poder
do smażenia olej ( 0,25 - 0,5 l)

Zagnieśc ciasto, rozwałkować i kroić na paski , przeciąć w środku, przewinąć i smażyc j. w


Faworki IV

250 g mÄ…ki
2 jajka
40 g cukru
1 łyżka octu
100 g śmietany
szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
cukier puder z waniliÄ… do posypania
do smażenia olej ze smalcem lub sam smalec

Zagnieśc ciasto i zostawić na godzinę. Rozwałkować, kroić i smażyć j. w


ja się chyba szarpnę na róże z konfiturą różaną icon_smile.gif
podam przepis jak zrobiÄ™ icon_smile.gif

pozdro

monik
mamjuz


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,221
Dołączył: czw, 27 mar 03 - 22:08
SkÄ…d: Warszawa
Nr użytkownika: 156




post śro, 29 gru 2004 - 08:01
Post #6

jako fanka siostry Leokadii wink.gif polecam w ciemno ( faworków jeszcze nie robiłam ) jej przepisy icon_smile.gif

faworki I
2 szklanki mÄ…ki
2 jajka
1 łyżka spirytusu
4 łyżki smietany
szczypta soli
1 lyżka tłuszczu
cukier poder
do smażenia ( kostka smalcu) + ( szklanka oleju)

Zagnieśc ciasto i zostawic na 30 minut. Rozwałkowac cienko, kroić na paski ( 10x2 cm), przeciąc w środku, przewinąć i smażyc na smalcu z olejem w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładac na serwetki ( by odsączyć z tłuszczu) obficie posypać cukrem pudrem icon_smile.gif

faworki II
2 szklanki mÄ…ki
3 żółtka
1 łyżka wody
4 łyżki smietany
sok z 1/2 cytryny ( 2-3 łyżki)
szczypta soli
1 lyżka cukru pudru
cukier poder do posypania


Zagnieśc ciasto tak by powstały pęcherzyki ( mozna tłuc wałkiem icon_smile.gif ) Rozwałkowac cienko, kroić na paski ( 10x2 cm), przeciąc w środku, przewinąć i smażyc na smalcu z olejem w płaskim naczyniu na jasny kolor. Wykładac na serwetki ( by odsączyć z tłuszczu) obficie posypać cukrem pudrem icon_smile.gif


Faworki III
3 szklanki mÄ…ki
3 jajka
1 szklanka śmietany
1 proszek do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy
cukier poder
do smażenia olej ( 0,25 - 0,5 l)

Zagnieśc ciasto, rozwałkować i kroić na paski , przeciąć w środku, przewinąć i smażyc j. w


Faworki IV

250 g mÄ…ki
2 jajka
40 g cukru
1 łyżka octu
100 g śmietany
szczypta soli
1 łyżka tłuszczu
cukier puder z waniliÄ… do posypania
do smażenia olej ze smalcem lub sam smalec

Zagnieśc ciasto i zostawić na godzinę. Rozwałkować, kroić i smażyć j. w


ja się chyba szarpnę na róże z konfiturą różaną icon_smile.gif
podam przepis jak zrobiÄ™ icon_smile.gif

pozdro

monik

--------------------
Naszym jedynym obowiązkiem jest ocalić swoje marzenia.
Jutta
śro, 29 gru 2004 - 09:55
FAWORKI LUB RÓŻE

2 szklanki mÄ…ki
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (octu)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy do posypania
1 kg smalcu lub 1 litr oleju

Wsypać mąkę na stolnicę, do dołka wlać żółtka, spirytus, zagarniając nożem do środka wlewać po trochu śmietanę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne (jak plastelina). Potem trzeba ciasto zbić: podsypując mąkę na stolnicę bić ciasto silnie wałkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Odkrajać po małym kawałku ciasta, podsypując odrobiną mąki rozwałkować cieniutki placek, krajać w paski 3 x 10 cm, w środku robić nacięcie przez które trzeba przełożyć jeden koniec.
Kłaść na tłuszcz po kilka sztuk, smażyć aż nabiorą złotego koloru, patyczkiem odwrócić na drugą stronę. Wyjmować na bibułkę celem odsączenia tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Jeśli zamiast faworków chcemy zrobić róże, to z ciasta wykrajać trzeba kółka w 3 rozmiarach. Brzegi kółek ponacinać, największe kółko posmarować na środku odrobinę białkiem, na to położyć kółko średnie, również je posmarować białkiem, na to kółko małe. Docisnąć palcem środek kółek, aby się skleiły. Smażyć wkładając małym kółkiem do tłuszczu. Po zrumienieniu obrócić i dosmażyć. Wyjmując układać dużym kółkiem na bibułce.
Jutta


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,970
Dołączył: wto, 24 cze 03 - 13:22
Nr użytkownika: 859




post śro, 29 gru 2004 - 09:55
Post #7

FAWORKI LUB RÓŻE

2 szklanki mÄ…ki
4 żółtka
1 łyżka spirytusu (octu)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 szklanka cukru pudru i cukier waniliowy do posypania
1 kg smalcu lub 1 litr oleju

Wsypać mąkę na stolnicę, do dołka wlać żółtka, spirytus, zagarniając nożem do środka wlewać po trochu śmietanę. Zagnieść ciasto tak, aby było elastyczne (jak plastelina). Potem trzeba ciasto zbić: podsypując mąkę na stolnicę bić ciasto silnie wałkiem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.

Odkrajać po małym kawałku ciasta, podsypując odrobiną mąki rozwałkować cieniutki placek, krajać w paski 3 x 10 cm, w środku robić nacięcie przez które trzeba przełożyć jeden koniec.
Kłaść na tłuszcz po kilka sztuk, smażyć aż nabiorą złotego koloru, patyczkiem odwrócić na drugą stronę. Wyjmować na bibułkę celem odsączenia tłuszczu. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Jeśli zamiast faworków chcemy zrobić róże, to z ciasta wykrajać trzeba kółka w 3 rozmiarach. Brzegi kółek ponacinać, największe kółko posmarować na środku odrobinę białkiem, na to położyć kółko średnie, również je posmarować białkiem, na to kółko małe. Docisnąć palcem środek kółek, aby się skleiły. Smażyć wkładając małym kółkiem do tłuszczu. Po zrumienieniu obrócić i dosmażyć. Wyjmując układać dużym kółkiem na bibułce.

--------------------
Moja wolność kończy się tam, gdzie zaczynaja prawa drugiego człowieka ...
Babcia Mateuszka 16.08.2003 i Julii 17.03.2006
Tobatka
śro, 29 gru 2004 - 12:12
Ja mam świetny icon_lol.gif przepisik, ale wklepie później. Choć chyba w tym roku wypróbuję któryś z Waszych dla odmiany - może lepszy sie od mojego trafi? icon_wink.gif


PS Uwieeeelbiam chruściki - szkoda, że przy nich tyle roboty... Może mame namówię i wspólnymi siłami pójdzie szybciej icon_wink.gif
Tobatka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: pią, 04 lip 03 - 17:33
SkÄ…d: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




post śro, 29 gru 2004 - 12:12
Post #8

Ja mam świetny icon_lol.gif przepisik, ale wklepie później. Choć chyba w tym roku wypróbuję któryś z Waszych dla odmiany - może lepszy sie od mojego trafi? icon_wink.gif


PS Uwieeeelbiam chruściki - szkoda, że przy nich tyle roboty... Może mame namówię i wspólnymi siłami pójdzie szybciej icon_wink.gif
Tobatka
śro, 29 gru 2004 - 20:44
1/2 kg mÄ…ki
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny
1/2 paczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka

Wyrobić ciasto, wałkować, wycinać, wywijać, piec w głebokim oleju do zarumienienia icon_wink.gif

Ja robię z podwójnej porcji, bo na moją zdżartą rodzinkę (5 dorosłych osóB) jedna porcja to za mało... icon_wink.gif

Właśnie z pomoca mamy upiekłam 185 sztuk icon_wink.gif Własnie tyle wychodzi z podwójnej porcji (prostokąciki jakoś 3 na 3-4 cm).
I nasunęło mi się kilka uwag:

- do oleju warto wrzucić kawałek surowego, obranego zieniaka, wtedy olej wolniej sie przypieka (nie wiem, jak to działa...) - na tę porcję ziemniaka wymieniałam dwa razy...
- z oleju wyciągam na talerz, na którym leży kawałek ręcznika papierowego, który wyciaga nadmiar oleju..
- pudrem (jeśli ktoś lubi) obsypujemy ciepłe jeszcze chruściki..

Smacznego (moje sa pyszne!!!)
Tobatka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: pią, 04 lip 03 - 17:33
SkÄ…d: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




post śro, 29 gru 2004 - 20:44
Post #9

1/2 kg mÄ…ki
2 jajka
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki margaryny
1/2 paczki cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka

Wyrobić ciasto, wałkować, wycinać, wywijać, piec w głebokim oleju do zarumienienia icon_wink.gif

Ja robię z podwójnej porcji, bo na moją zdżartą rodzinkę (5 dorosłych osóB) jedna porcja to za mało... icon_wink.gif

Właśnie z pomoca mamy upiekłam 185 sztuk icon_wink.gif Własnie tyle wychodzi z podwójnej porcji (prostokąciki jakoś 3 na 3-4 cm).
I nasunęło mi się kilka uwag:

- do oleju warto wrzucić kawałek surowego, obranego zieniaka, wtedy olej wolniej sie przypieka (nie wiem, jak to działa...) - na tę porcję ziemniaka wymieniałam dwa razy...
- z oleju wyciągam na talerz, na którym leży kawałek ręcznika papierowego, który wyciaga nadmiar oleju..
- pudrem (jeśli ktoś lubi) obsypujemy ciepłe jeszcze chruściki..

Smacznego (moje sa pyszne!!!)
Mika
czw, 30 gru 2004 - 00:23
hehehe to ja mam przepis na najszybszy chruścik jeśli ktoś ma specjalny przyrząd icon_lol.gif -cudo owo wygląda jak gruba metalowa foremka do wykrawania ciastek ale na drażku icon_lol.gif
Robi się ciasto naleśnikowe tylko gęściejsze,macza sie to ustrojstwo najpierw w gorącym oleju, potem w cieście i znów w oleju-ciasto samo się od tego odkleja i smoaży jak normalne faworki.
Moje chruściki mają kształty króliczków,kwiatków i motylków (jedno ustrojstwo-jeden kształt icon_wink.gif )
Nigdy nie pamietam co należy dodać-wodę czy mleko żeby nie były glumiaste tylko wiecznie chrupiące icon_lol.gif
Mika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




post czw, 30 gru 2004 - 00:23
Post #10

hehehe to ja mam przepis na najszybszy chruścik jeśli ktoś ma specjalny przyrząd icon_lol.gif -cudo owo wygląda jak gruba metalowa foremka do wykrawania ciastek ale na drażku icon_lol.gif
Robi się ciasto naleśnikowe tylko gęściejsze,macza sie to ustrojstwo najpierw w gorącym oleju, potem w cieście i znów w oleju-ciasto samo się od tego odkleja i smoaży jak normalne faworki.
Moje chruściki mają kształty króliczków,kwiatków i motylków (jedno ustrojstwo-jeden kształt icon_wink.gif )
Nigdy nie pamietam co należy dodać-wodę czy mleko żeby nie były glumiaste tylko wiecznie chrupiące icon_lol.gif

--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
Tobatka
czw, 30 gru 2004 - 11:11
Mika - to się nazywaja ciasteczka cygańskie icon_wink.gif

Moje foremki wcięło gdzieś, niestety, bo nie raz za nimi wzdycham - szybkie, smaczne i efektowne icon_wink.gif
Tobatka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9,955
Dołączył: pią, 04 lip 03 - 17:33
SkÄ…d: Tobatkowo :)
Nr użytkownika: 881




post czw, 30 gru 2004 - 11:11
Post #11

Mika - to się nazywaja ciasteczka cygańskie icon_wink.gif

Moje foremki wcięło gdzieś, niestety, bo nie raz za nimi wzdycham - szybkie, smaczne i efektowne icon_wink.gif
Danale
śro, 02 lut 2005 - 19:53
A ja dzis robilam pierwszy raz, wyrobilam ciasto w automacie do pieczenia chleba. Wyszly pycha! Moje chlopaki wyzeraly na goraco.
Danale


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 407
Dołączył: śro, 06 paź 04 - 19:43
SkÄ…d: Hamm/Niemcy
Nr użytkownika: 2,163




post śro, 02 lut 2005 - 19:53
Post #12

A ja dzis robilam pierwszy raz, wyrobilam ciasto w automacie do pieczenia chleba. Wyszly pycha! Moje chlopaki wyzeraly na goraco.

--------------------
Agnieszka
mama Daniela (02.09.2000) i Ala (01.07.2002)
> KarnawaÅ‚owy chrust, czyli....
Start new topic
Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: wto, 18 cze 2024 - 16:10
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama