Aktualnoci

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

12 tysicy dodatkowych miejsc w obkach!

Rzd postanowi kontynuowa program Maluch, zapocztkowany w 2011, zaproponowa jednak jego zmodyfikowan i rozszerzon wersj, nadajc mu nazw MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wicej >

Maluchy.pl logo
cia

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
6 Stron V  « poprzednia 2 3 4 5 6 następna  

Desery

> 
marghe.
czw, 28 gru 2006 - 12:39
Polskie mascarpone próbowałam bez dodatków, nie podeszło mi
może w deserach wypada lepiej

ja jednak będę wierna włoskiemu, zwłąszcza,ze u mnie w sklepie róznica w cenie niewielka (promocja na Galbani trwa)
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 28 gru 2006 - 12:39
Post #61

Polskie mascarpone próbowałam bez dodatków, nie podeszło mi
może w deserach wypada lepiej

ja jednak będę wierna włoskiemu, zwłąszcza,ze u mnie w sklepie róznica w cenie niewielka (promocja na Galbani trwa)
Inca2
wto, 09 sty 2007 - 21:53
Jogurtowiec na zimno

3 jogurty naturalne danona (400 g)
2 opakowania żelatyny dr Oetkera
1 cukier migdałowy
3/4 szklanki cukru pudru
Truskawki do smaku icon_wink.gif
Biszkopty lub inne ciasteczka icon_smile.gif


Do dużej miski dodać jogurty, cukry, zmiksować, sprobować, czy nie za malo slodkie. Do masy wrzucić pokrojone truskawki (u mnie z puszki) i połamane ciasteczka. Keksówkę wyłożyć folią.
W garnku rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody, wymieszać z masą jogurtową. wszystko wlać do formy. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny (szybko tężeje).
Ja polałam musem truskawkowym ze zmiksowanych zamrożonych icon_wink.gif truskawek z cukrem.

W sam raz na lekką przekąskę do wina sylwestrowego icon_wink.gif

Smacznego icon_smile.gif

Inca2


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,578
Dołączył: pią, 23 maj 03 - 21:12
Skąd: poludniowy zachod
Nr użytkownika: 764




post wto, 09 sty 2007 - 21:53
Post #62

Jogurtowiec na zimno

3 jogurty naturalne danona (400 g)
2 opakowania żelatyny dr Oetkera
1 cukier migdałowy
3/4 szklanki cukru pudru
Truskawki do smaku icon_wink.gif
Biszkopty lub inne ciasteczka icon_smile.gif


Do dużej miski dodać jogurty, cukry, zmiksować, sprobować, czy nie za malo slodkie. Do masy wrzucić pokrojone truskawki (u mnie z puszki) i połamane ciasteczka. Keksówkę wyłożyć folią.
W garnku rozpuścić żelatynę w niewielkiej ilości wody, wymieszać z masą jogurtową. wszystko wlać do formy. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny (szybko tężeje).
Ja polałam musem truskawkowym ze zmiksowanych zamrożonych icon_wink.gif truskawek z cukrem.

W sam raz na lekką przekąskę do wina sylwestrowego icon_wink.gif

Smacznego icon_smile.gif



--------------------
inca


user posted image
mamami
pon, 19 mar 2007 - 14:49
Blok czekoladwy, całkiem inaczej icon_smile.gif

dwie paczki ciastek suchych, jakie kto lubi( ja uzyłam piegusków z czekoladą i ciasteczek owsianych)
bakalie wedle uznania, ok 30-40 dag.
Ja wrzuciłam:
płatki migdałowe
orzechy włoskie
orzechy nerkowca
rodzynki
suszone morele (pokrojone w kosteczkę)
suszone banany

Wszystkie te skladniki mieszamy w misce, następnie przygotowujemy mase z:

2-3 łyżek śmietany 30%
tabliczki gorzkiej czekolady
15 dag masła
3 łyżek cukru
1 łyżki kakao

Te składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Goracą masę wlewamy do mieszanki bakaliowo cisteczkowej i mieszamy, tak żeby wszystko było obklejone masą.
Tak przygotowany blok przekładamy do tortownicy wyłożonej folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.

mamami


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,702
Dołączył: pon, 21 lip 03 - 11:34
Nr użytkownika: 912




post pon, 19 mar 2007 - 14:49
Post #63

Blok czekoladwy, całkiem inaczej icon_smile.gif

dwie paczki ciastek suchych, jakie kto lubi( ja uzyłam piegusków z czekoladą i ciasteczek owsianych)
bakalie wedle uznania, ok 30-40 dag.
Ja wrzuciłam:
płatki migdałowe
orzechy włoskie
orzechy nerkowca
rodzynki
suszone morele (pokrojone w kosteczkę)
suszone banany

Wszystkie te skladniki mieszamy w misce, następnie przygotowujemy mase z:

2-3 łyżek śmietany 30%
tabliczki gorzkiej czekolady
15 dag masła
3 łyżek cukru
1 łyżki kakao

Te składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.

Goracą masę wlewamy do mieszanki bakaliowo cisteczkowej i mieszamy, tak żeby wszystko było obklejone masą.
Tak przygotowany blok przekładamy do tortownicy wyłożonej folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki żeby stężało.

skanna
pon, 19 mar 2007 - 14:56
Ten deser jest pyszny - sama osobiście zeżarłam chyba połowę icon_smile.gif
skanna


Grupa: Zbanowani
Postów: 12,705
Dołączył: wto, 05 sie 03 - 08:50
Skąd: ...
Nr użytkownika: 970




post pon, 19 mar 2007 - 14:56
Post #64

Ten deser jest pyszny - sama osobiście zeżarłam chyba połowę icon_smile.gif

--------------------
Czy ten ptak kala gniazdo, co je kala
Czy ten , co mówić o tym nie pozwala?
- C.K.Norwid

Brałam wszystko na poważnie, to, co dzisiaj jest nieważne
- Kora i Maanam
użytkownik usunięty

Go??







post pon, 04 cze 2007 - 09:43
Post #65

Nie wiem czy już było, ale u mnie miska zostaje zawsze wylizana icon_smile.gif

Deser z Kiwi i bazyli

ok 6 szt kiwi miksuję z pęczkiem świeżej bazyli i kilkoma łyżeczkami cukru (można dodać odrobinę żelatyny rozpuszczonej w wodzie, żeby miało bardziej gęstą konsystencje).
Wtawiam w szklanej misce do zamrażalki.

Serek mascarpone mieszam z miodem (bądź syropem klonowym) i odrobiną śmietany. Dosypuję płatki migdałów, albo pokruszonych piegusków. Gdy masa kiwi zastygnie kładziemy na niej masę mascarpone.

Przed podaniem robimy bitą śmietanę i nakładamy na wierzch. Pyszny jest polany rozpuszczoną czekoladą

lloollaa
śro, 26 wrz 2007 - 11:40
Zrobiłam ostatnio kulki tiramisu i kompletnie mi nie wyszły . W smaku były suuuper pyszniutkie ale konsystencja ...... 21.gif . Była tak rzadka że nie było mowy o stworzeniu kulki co najwyżej kleksa nawet na drugi dzień po nocy w lodówce nic się niezmieniło.
Czy może wiecie jaka mogłagyć przyczyna . Dałam kiepskie mascarpone bo Piątnicy ale pomyślałam że to będzie różnica w smaku a nie w konsystencji.
lloollaa


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 178
Dołączył: wto, 17 maj 05 - 10:10
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 3,160

GG:


post śro, 26 wrz 2007 - 11:40
Post #66

Zrobiłam ostatnio kulki tiramisu i kompletnie mi nie wyszły . W smaku były suuuper pyszniutkie ale konsystencja ...... 21.gif . Była tak rzadka że nie było mowy o stworzeniu kulki co najwyżej kleksa nawet na drugi dzień po nocy w lodówce nic się niezmieniło.
Czy może wiecie jaka mogłagyć przyczyna . Dałam kiepskie mascarpone bo Piątnicy ale pomyślałam że to będzie różnica w smaku a nie w konsystencji.


--------------------

]
marghe.
śro, 26 wrz 2007 - 13:45
następnym razem dorzuć jeszcze więcej biszkoptów

Mnie też kiedys wyszły dość płynne. Mimo oryginalnego mascarpone. podałam w pucharkach. Było pyszne icon_wink.gif
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 26 wrz 2007 - 13:45
Post #67

następnym razem dorzuć jeszcze więcej biszkoptów

Mnie też kiedys wyszły dość płynne. Mimo oryginalnego mascarpone. podałam w pucharkach. Było pyszne icon_wink.gif
lloollaa
śro, 26 wrz 2007 - 17:27
Też podałam w pucharkach i było bardzo dobre .

Następnym razem zaopatrzę się w więcej biszkoptów.
lloollaa


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 178
Dołączył: wto, 17 maj 05 - 10:10
Skąd: Warszawa
Nr użytkownika: 3,160

GG:


post śro, 26 wrz 2007 - 17:27
Post #68

Też podałam w pucharkach i było bardzo dobre .

Następnym razem zaopatrzę się w więcej biszkoptów.


--------------------

]
marghe.
pon, 01 paź 2007 - 21:30
DESERY OWOCOWE - SKOPIOWANE

MROŻONE BANANY - INCA2

Banany
dodatkowo:
biala czekolada (rozpuscic),
czarna czekolada(rozpuscic),
cukiereczki do dekoracji tortow,
orzeszki potluczone, i co kto lubi

Banany pokroic w dosc grube plastry, nadziac do polowy na patyczki grillowe, polozyc na papierze do pieczenia i do zamrazalnika na jakies 30 minut.
Teraz roztopic czekolady.
wyjac banany i moczyc w czekoladzie do polowy, zeby ladnie kolorystycznie wygladaly Czekolada prawie natychmiast sie zetnie, wiec jak ktos ma ochote jeszcze na te malutkie cukiereczki, lub orzeszki, to po czekoladzie bardzo szybko do innych dodatkow, zeby zdazyly sie 'dolepic'
Mozna jesc od razu.

U mnie dzieciaki jak przychodza z mamami na pogaduchy (tzn. mamy na pogaduchy z dziecmi) strasznie to lubia.
Choc ostatnio wygrywaja slimaki Lei

--
LINA.M
Mrożone truskawki z jogurtem naturalnym, z tą małą róznicą, że truskawek nie rozmrażamy tylko takie kamienie sru do malaksera-miksera z jogurtem - taki mrożony deser + cukieru . Zjeść zaraz po rozmiksowaniu.

Mocno truskawkowe i zimne, dużo lepsze niż lody i trochę mniej stałe, cos pomiędzy lekko roztopionymi lodami i mocniej zamrozonym szejkiem Pycha.


Owoce w karmelu - Marg.

Owoc prawie każdy sie nada.. oprócz tych bardzo miękkich - ja lubie truskawki (inspiracja Pascalem)

z cukru (pudru lub zwykłego) zrobić karmel.
Wlać sok ze swiezych pomaranczy (z 1 wystarczy) . Karmel z postaci płynnej przyjme postać stała, to normalne.
Trzynając cały czas na gazie mieszać az karmel sie rozpusci. Wrzicić truskawki przekrojone na pól.
Gotowe

Banany smażone w cieście - KWW


15 dag maki
6 łyżek białego wina
2 białka
szczypta soli
4 banany
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z winem, 6 łyżkami wody, 1 łyżką oleju, białka ubić na sztywnoz solą, wymieszać z ciastem, odstawić pod przykryciem na 30 min.
Banany przekroić w zdłuż i w poprzek na pół, pokropic sokiem z cytryny i posypac cukrem pudrem.
Banany maczać w cieście i smażyć na złotożółty kolor.
Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, przełożyć na talerz i przechowywać w nagrzanym piekarniku, do czasu usmażenia wszystkich kawałków.
Cukier wymieszać z cynamonem, posypać nim usmażone banany i odrazu podawać.
Mozna podać do nich sos waniliowy.
jak smaże dla dzieci to zamieniam wino na wodę


Banany w kawie -KWW

6 dojrzałych bananów
4 łyżeczki mielonej kawy
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka śmietany kremówki
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

Kawę, kakao i cynamon zaparzyć szklanka wrzatku, zostawić pod przykryciem na 3 min, odcedzić, dodać miód i zagotować.
Banany przekroić w zdłuż, ułożyć na blasze, polać syropem,przykryć folia aluminiowa i wstawić na 10 min donagrzanego piekarnika do temperatury 180*C, w połowie pieczenia obrócić banany na druga stronę.
Banany wyjąć łyżka cedzakową na półmisek i ostudzić.
Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący.
Banany polać połową syropu i wstawic do lodówki.
Tuż przed podaniem ubic na sztywno smietanę z cukrem, banany polać resztą syropu, przybrać bitą smietaną i posypać orzechami.

Aby deser był bardziej aromatyczny można w ostatniej fazie do syropu dodać odrobinę likieru kawowego.

marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post pon, 01 paź 2007 - 21:30
Post #69

DESERY OWOCOWE - SKOPIOWANE

MROŻONE BANANY - INCA2

Banany
dodatkowo:
biala czekolada (rozpuscic),
czarna czekolada(rozpuscic),
cukiereczki do dekoracji tortow,
orzeszki potluczone, i co kto lubi

Banany pokroic w dosc grube plastry, nadziac do polowy na patyczki grillowe, polozyc na papierze do pieczenia i do zamrazalnika na jakies 30 minut.
Teraz roztopic czekolady.
wyjac banany i moczyc w czekoladzie do polowy, zeby ladnie kolorystycznie wygladaly Czekolada prawie natychmiast sie zetnie, wiec jak ktos ma ochote jeszcze na te malutkie cukiereczki, lub orzeszki, to po czekoladzie bardzo szybko do innych dodatkow, zeby zdazyly sie 'dolepic'
Mozna jesc od razu.

U mnie dzieciaki jak przychodza z mamami na pogaduchy (tzn. mamy na pogaduchy z dziecmi) strasznie to lubia.
Choc ostatnio wygrywaja slimaki Lei

--
LINA.M
Mrożone truskawki z jogurtem naturalnym, z tą małą róznicą, że truskawek nie rozmrażamy tylko takie kamienie sru do malaksera-miksera z jogurtem - taki mrożony deser + cukieru . Zjeść zaraz po rozmiksowaniu.

Mocno truskawkowe i zimne, dużo lepsze niż lody i trochę mniej stałe, cos pomiędzy lekko roztopionymi lodami i mocniej zamrozonym szejkiem Pycha.


Owoce w karmelu - Marg.

Owoc prawie każdy sie nada.. oprócz tych bardzo miękkich - ja lubie truskawki (inspiracja Pascalem)

z cukru (pudru lub zwykłego) zrobić karmel.
Wlać sok ze swiezych pomaranczy (z 1 wystarczy) . Karmel z postaci płynnej przyjme postać stała, to normalne.
Trzynając cały czas na gazie mieszać az karmel sie rozpusci. Wrzicić truskawki przekrojone na pól.
Gotowe

Banany smażone w cieście - KWW


15 dag maki
6 łyżek białego wina
2 białka
szczypta soli
4 banany
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z winem, 6 łyżkami wody, 1 łyżką oleju, białka ubić na sztywnoz solą, wymieszać z ciastem, odstawić pod przykryciem na 30 min.
Banany przekroić w zdłuż i w poprzek na pół, pokropic sokiem z cytryny i posypac cukrem pudrem.
Banany maczać w cieście i smażyć na złotożółty kolor.
Odsączyć z tłuszczu na ręcznikach papierowych, przełożyć na talerz i przechowywać w nagrzanym piekarniku, do czasu usmażenia wszystkich kawałków.
Cukier wymieszać z cynamonem, posypać nim usmażone banany i odrazu podawać.
Mozna podać do nich sos waniliowy.
jak smaże dla dzieci to zamieniam wino na wodę


Banany w kawie -KWW

6 dojrzałych bananów
4 łyżeczki mielonej kawy
1 łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki miodu
1 szklanka śmietany kremówki
1 mały cukier waniliowy
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich

Kawę, kakao i cynamon zaparzyć szklanka wrzatku, zostawić pod przykryciem na 3 min, odcedzić, dodać miód i zagotować.
Banany przekroić w zdłuż, ułożyć na blasze, polać syropem,przykryć folia aluminiowa i wstawić na 10 min donagrzanego piekarnika do temperatury 180*C, w połowie pieczenia obrócić banany na druga stronę.
Banany wyjąć łyżka cedzakową na półmisek i ostudzić.
Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący.
Banany polać połową syropu i wstawic do lodówki.
Tuż przed podaniem ubic na sztywno smietanę z cukrem, banany polać resztą syropu, przybrać bitą smietaną i posypać orzechami.

Aby deser był bardziej aromatyczny można w ostatniej fazie do syropu dodać odrobinę likieru kawowego.

marghe.
śro, 24 paź 2007 - 14:11
wg książki "Czekolada" wyd Parragon

z modyfikacją

Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka
ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą

Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do
wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia


300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu

UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę
śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał icon_biggrin.gif Uratowaliśmy

Masę przestudzić

Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić

300 ml smietany ubić

Połączyć z masą

3 białka ubić na sztywno

Dodać do masy

Przełożyc do formy

Wstawić na noc do zamrażalnika

Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie )
u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru.
Zmiksowałam i schłodziłam

marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post śro, 24 paź 2007 - 14:11
Post #70

wg książki "Czekolada" wyd Parragon

z modyfikacją

Keksówkę 18 cm (nie iem jakim cudem miałaby się w takiej małej foremce zmieścić taka
ilośc masy - dałam większą) wyłozyć folia spożywczą

Zrobić syrop z 2 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Gotować na małym ogniu, doprowadzić do
wrzenia, gotowac przez kolejne 1-2 minuty. Zdjąć z ognia


300 g białej czekolady pokruszyć i dodać do syropu

UWAGA : w syropie czekolada zaczęła mi sie skawalać. Żeby ją uratować wlałam trochę
śmietany kremówki i lekko podgrzałam. Mąż energicznie mieszał icon_biggrin.gif Uratowaliśmy

Masę przestudzić

Wbić do niej 3 ŻÓŁTKA, utrzeć, wystudzić

300 ml smietany ubić

Połączyć z masą

3 białka ubić na sztywno

Dodać do masy

Przełożyc do formy

Wstawić na noc do zamrażalnika

Podawać z sosem z owoców (truskawki, maliny, wiśnie.. co tam chcecie )
u nas były truskawki - mrożone wrzucuiłam do garnka z niewielką ilośćią cukru.
Zmiksowałam i schłodziłam

marghe.
pon, 28 sty 2008 - 21:48
apple crumble - by Bogusia icon_smile.gif

czyli szybkie ciasto z kruszonka (wlasciwie deser), bez spodu. Robi sie szalenie szybko. Na tyle szybko ze jesli zaczne robic gdy reszta konczy obiad to gdy posprzataja talerze, deser jest gotowy (je sie na cieplo)

Podstawowy przepis taki jak tutaj mniej wiecej
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...mble_2971.shtml

kruszonka
300g/przesianej maki pszennej z dodatkiem szczypty soli
175g nierafinowanego cukru
200g niesolonego masla w temp pokojowej
maslo do wysmarowania naczynia zaroodpornego
Nadzienie
450g jablek (najlepiej kwasnych -Granny Smith czy Bramleys)obranych, pokrojonych na male kawalki
50g/2oz nierafinowanego cukru
1 lyzka maki pszennej(niekoniecznie)
cynamon
Przygotowanie
1. nagrzac piekarnik do temp. 180C
2. Make, cukier umiescic w duzej misce i wymieszac dokladnie. Dodac maslo stopniowo i wetrzec je tam by wszystko mialo konsystencje kruszonki /bulki tartej
3. jablka udusic z cukrem, maka i cynamonem ale nie powinny sie do konca rozleciec
4. Do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego (takiego ok 24cm dlugosci) wylozyc jablka, wyrownac i posypac kruszonka (bardzo gruba warstwa bedzie)
5. Piec ok 40-45 minutes (jak dla mnie to za dlugo ale moze dlatego ze piekarnik z termoobiegiem- max 15-20min) - kruszonka powinna sie zrumienic a jablka zaczac bulgotac.
6 do podania na cieplo polane smietana albo custard albo i bez niczego

Oczywiscie odmian jest mnostwo. Nie musza byc jablka. W sezonie (i nie tylko swietne sa maliny, czeresnie, truskawki i kazde inne owoce na dobra sprawe. Zamiast calej lub czesci maki mozna dodac np mielone migdaly, platki owsiane, zytnie, pszenne czy jakie kto lubi, nasiona typu sezam, wiorki kokosowe, platki migdalowe, kawalki orzechow, kombinacje wszystkiego razem czy kilku wybranych. Slodzic tez oczywiscie mozna czym kto chce.
U nas jest wersja :mielone migdaly albo inne orzechy z kawalkami orzechow czy platkami migdalowymi dodatkowo, czasem z kokosem. I obowiazkowo prawdziwe maslo
Podstawowy przepis z dokladna instrukcja tutaj:
https://www.videojug.com/film/how-to-make-apple-crumble

w wersji urozmaiconej:




Oczywiscie nie jest to ciasto do pokrojenia w kawalki
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post pon, 28 sty 2008 - 21:48
Post #71

apple crumble - by Bogusia icon_smile.gif

czyli szybkie ciasto z kruszonka (wlasciwie deser), bez spodu. Robi sie szalenie szybko. Na tyle szybko ze jesli zaczne robic gdy reszta konczy obiad to gdy posprzataja talerze, deser jest gotowy (je sie na cieplo)

Podstawowy przepis taki jak tutaj mniej wiecej
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...mble_2971.shtml

kruszonka
300g/przesianej maki pszennej z dodatkiem szczypty soli
175g nierafinowanego cukru
200g niesolonego masla w temp pokojowej
maslo do wysmarowania naczynia zaroodpornego
Nadzienie
450g jablek (najlepiej kwasnych -Granny Smith czy Bramleys)obranych, pokrojonych na male kawalki
50g/2oz nierafinowanego cukru
1 lyzka maki pszennej(niekoniecznie)
cynamon
Przygotowanie
1. nagrzac piekarnik do temp. 180C
2. Make, cukier umiescic w duzej misce i wymieszac dokladnie. Dodac maslo stopniowo i wetrzec je tam by wszystko mialo konsystencje kruszonki /bulki tartej
3. jablka udusic z cukrem, maka i cynamonem ale nie powinny sie do konca rozleciec
4. Do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego (takiego ok 24cm dlugosci) wylozyc jablka, wyrownac i posypac kruszonka (bardzo gruba warstwa bedzie)
5. Piec ok 40-45 minutes (jak dla mnie to za dlugo ale moze dlatego ze piekarnik z termoobiegiem- max 15-20min) - kruszonka powinna sie zrumienic a jablka zaczac bulgotac.
6 do podania na cieplo polane smietana albo custard albo i bez niczego

Oczywiscie odmian jest mnostwo. Nie musza byc jablka. W sezonie (i nie tylko swietne sa maliny, czeresnie, truskawki i kazde inne owoce na dobra sprawe. Zamiast calej lub czesci maki mozna dodac np mielone migdaly, platki owsiane, zytnie, pszenne czy jakie kto lubi, nasiona typu sezam, wiorki kokosowe, platki migdalowe, kawalki orzechow, kombinacje wszystkiego razem czy kilku wybranych. Slodzic tez oczywiscie mozna czym kto chce.
U nas jest wersja :mielone migdaly albo inne orzechy z kawalkami orzechow czy platkami migdalowymi dodatkowo, czasem z kokosem. I obowiazkowo prawdziwe maslo
Podstawowy przepis z dokladna instrukcja tutaj:
https://www.videojug.com/film/how-to-make-apple-crumble

w wersji urozmaiconej:




Oczywiscie nie jest to ciasto do pokrojenia w kawalki
granatka
nie, 10 lut 2008 - 18:46
U mnie dzis na deser bylo ciasto marchewkowe (z proszku) i kisiel z jablkiem i bita smietana

Edit - usunęłam nazwę firmy.
granatka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 9
Dołączył: nie, 09 gru 07 - 20:42
Nr użytkownika: 17,166




post nie, 10 lut 2008 - 18:46
Post #72

U mnie dzis na deser bylo ciasto marchewkowe (z proszku) i kisiel z jablkiem i bita smietana

Edit - usunęłam nazwę firmy.
marghe.
pon, 11 lut 2008 - 14:04
Granatko, w tych wątkach wpisujeny konkretne przepisy
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post pon, 11 lut 2008 - 14:04
Post #73

Granatko, w tych wątkach wpisujeny konkretne przepisy
użytkownik usunięty

Go??







post pon, 11 lut 2008 - 21:06
Post #74

Sory marg. za OT, ale firma podana dwa posty wyżej ma ostatnio sporo fanów diabel.gif
Hm no cóż może jakaś przewrażliwiona jestem
marghe.
wto, 12 lut 2008 - 23:05
Też to zauważyłam..

Zatem nazwę usuwam, bo mi pachnie reklamą
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post wto, 12 lut 2008 - 23:05
Post #75

Też to zauważyłam..

Zatem nazwę usuwam, bo mi pachnie reklamą
joaba
śro, 23 kwi 2008 - 16:35
Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.

A odnośnie mrożone,to mam fajny szybki i uwaga dietetyczny pomysł ,(często podaje na poobiedzie)

DESER OWOCOWY-przepis tylko z głowy
kupujemy mrożone owoce różne i sobie chowamy do zamrażarki.
kupujemy Grenadynę.
kupujemy płynne jogurty naturalne nie kwaśne.

i gdy mamy ochotę do pucharka najpierw wlewamy na dno Grenadyne potem rożne mrożone owoce i zalewamy to jogurtem i zostawiamy na 15m. aż puści soczek i sie rozmrozi-pycha i samo zdrowie.

Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci?

Ten post edytował joaba śro, 23 kwi 2008 - 16:49
joaba


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,326
Dołączył: wto, 20 gru 05 - 22:06
Skąd: Szczecin
Nr użytkownika: 4,346




post śro, 23 kwi 2008 - 16:35
Post #76

Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.

A odnośnie mrożone,to mam fajny szybki i uwaga dietetyczny pomysł ,(często podaje na poobiedzie)

DESER OWOCOWY-przepis tylko z głowy
kupujemy mrożone owoce różne i sobie chowamy do zamrażarki.
kupujemy Grenadynę.
kupujemy płynne jogurty naturalne nie kwaśne.

i gdy mamy ochotę do pucharka najpierw wlewamy na dno Grenadyne potem rożne mrożone owoce i zalewamy to jogurtem i zostawiamy na 15m. aż puści soczek i sie rozmrozi-pycha i samo zdrowie.

Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci?

--------------------




marghe.
czw, 24 kwi 2008 - 09:13
CYTAT(joaba @ Wed, 23 Apr 2008 - 17:35) *
Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.




Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci?


Joaba, mascarpone na słono tez lubimy, aczkolwiek nie na kanapce icon_smile.gif a np z makaronem
tu są dania dla niemowlaków
https://www.maluchy.pl/forum/Dania-zupy-i-d...kow-t18997.html
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post czw, 24 kwi 2008 - 09:13
Post #77

CYTAT(joaba @ Wed, 23 Apr 2008 - 17:35) *
Marg a tak z innej beczki z mascarpone ,moje dzieci uwielbiają na kanapce z solą i pieprzem spróbuj.




Marga mam pytanie czy gdzieś jest temat potrawy dla dzieci?


Joaba, mascarpone na słono tez lubimy, aczkolwiek nie na kanapce icon_smile.gif a np z makaronem
tu są dania dla niemowlaków
https://www.maluchy.pl/forum/Dania-zupy-i-d...kow-t18997.html
joaba
czw, 24 kwi 2008 - 11:22

dzięki Marg,bo mi sie pomysły dla dziecków kończą wink.gif
joaba


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,326
Dołączył: wto, 20 gru 05 - 22:06
Skąd: Szczecin
Nr użytkownika: 4,346




post czw, 24 kwi 2008 - 11:22
Post #78


dzięki Marg,bo mi sie pomysły dla dziecków kończą wink.gif

--------------------




różyczka
śro, 30 kwi 2008 - 20:51
Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język.
Joaba, co to jest Grenadyna?
różyczka


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 35
Dołączył: wto, 29 kwi 08 - 17:34
Nr użytkownika: 19,590




post śro, 30 kwi 2008 - 20:51
Post #79

Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język.
Joaba, co to jest Grenadyna?
użytkownik usunięty

Go??







post czw, 01 maj 2008 - 10:45
Post #80

CYTAT(różyczka @ Wed, 30 Apr 2008 - 20:51) *
Ja gdy nie mam pomysłu, albo nie chce mi się nic piec robię budyń albo kisiel, ostatnio przebojem w domu jest kisiel brudzący język.
Joaba, co to jest Grenadyna?

Chodzi pewnie o Grenadinę- to taki syrop z owoców granatu. Często wykorzystywany do drinków i deserów.
> Desery
Start new topic
Reply to this topic
6 Stron V  « poprzednia 2 3 4 5 6 następna
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: czw, 06 cze 2024 - 22:33
lista postw tego wtku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama