apple crumble - by Bogusia
czyli szybkie ciasto z kruszonka (wlasciwie deser), bez spodu. Robi sie szalenie szybko. Na tyle szybko ze jesli zaczne robic gdy reszta konczy obiad to gdy posprzataja talerze, deser jest gotowy (je sie na cieplo)
Podstawowy przepis taki jak tutaj mniej wiecej
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/database...mble_2971.shtmlkruszonka
300g/przesianej maki pszennej z dodatkiem szczypty soli
175g nierafinowanego cukru
200g niesolonego masla w temp pokojowej
maslo do wysmarowania naczynia zaroodpornego
Nadzienie
450g jablek (najlepiej kwasnych -Granny Smith czy Bramleys)obranych, pokrojonych na male kawalki
50g/2oz nierafinowanego cukru
1 lyzka maki pszennej(niekoniecznie)
cynamon
Przygotowanie1. nagrzac piekarnik do temp. 180C
2. Make, cukier umiescic w duzej misce i wymieszac dokladnie. Dodac maslo stopniowo i wetrzec je tam by wszystko mialo konsystencje kruszonki /bulki tartej
3. jablka udusic z cukrem, maka i cynamonem ale nie powinny sie do konca rozleciec
4. Do wysmarowanego maslem naczynia zaroodpornego (takiego ok 24cm dlugosci) wylozyc jablka, wyrownac i posypac kruszonka (bardzo gruba warstwa bedzie)
5. Piec ok 40-45 minutes (jak dla mnie to za dlugo ale moze dlatego ze piekarnik z termoobiegiem- max 15-20min) - kruszonka powinna sie zrumienic a jablka zaczac bulgotac.
6 do podania na cieplo polane smietana albo custard albo i bez niczego
Oczywiscie odmian jest mnostwo. Nie musza byc jablka. W sezonie (i nie tylko swietne sa maliny, czeresnie, truskawki i kazde inne owoce na dobra sprawe. Zamiast calej lub czesci maki mozna dodac np mielone migdaly, platki owsiane, zytnie, pszenne czy jakie kto lubi, nasiona typu sezam, wiorki kokosowe, platki migdalowe, kawalki orzechow, kombinacje wszystkiego razem czy kilku wybranych. Slodzic tez oczywiscie mozna czym kto chce.
U nas jest wersja :mielone migdaly albo inne orzechy z kawalkami orzechow czy platkami migdalowymi dodatkowo, czasem z kokosem. I obowiazkowo prawdziwe maslo
Podstawowy przepis z dokladna instrukcja tutaj:
https://www.videojug.com/film/how-to-make-apple-crumblew wersji urozmaiconej:
Oczywiscie nie jest to ciasto do pokrojenia w kawalki