Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
2 Stron V  poprzednia 1 2  

Szukam przepisu na szybkie ciasto z jabłkami

> 
anetadr
nie, 12 paź 2008 - 18:48
Marg, podziękowania od mojej Karoliny. Właśnie nałożyła sobie kolejną porcję deseru jabłkowego. Dla złamania smaku dołożyłyśmy już na talerzu łyżeczkę kwaśnej śmietany. Pychotka icon_smile.gif.

Aneta
anetadr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,092
Dołączył: śro, 17 wrz 03 - 14:42
Skąd: Już nie Zagłębie
Nr użytkownika: 1,055




post nie, 12 paź 2008 - 18:48
Post #21

Marg, podziękowania od mojej Karoliny. Właśnie nałożyła sobie kolejną porcję deseru jabłkowego. Dla złamania smaku dołożyłyśmy już na talerzu łyżeczkę kwaśnej śmietany. Pychotka icon_smile.gif.

Aneta

--------------------
marghe.
nie, 12 paź 2008 - 18:59
Podziękowania należą się Sinistrze. Przekażę icon_smile.gif

my jemy z lodami waniliowymi icon_smile.gif
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post nie, 12 paź 2008 - 18:59
Post #22

Podziękowania należą się Sinistrze. Przekażę icon_smile.gif

my jemy z lodami waniliowymi icon_smile.gif
Mika
nie, 12 paź 2008 - 19:07
CYTAT(marghe. @ Sun, 12 Oct 2008 - 17:59) *
Podziękowania należą się Sinistrze. Przekażę icon_smile.gif

my jemy z lodami waniliowymi icon_smile.gif


my dziś również
pychota
Mika


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 18,539
Dołączył: pią, 28 mar 03 - 20:00
Skąd: łysa góra
Nr użytkownika: 190




post nie, 12 paź 2008 - 19:07
Post #23

CYTAT(marghe. @ Sun, 12 Oct 2008 - 17:59) *
Podziękowania należą się Sinistrze. Przekażę icon_smile.gif

my jemy z lodami waniliowymi icon_smile.gif


my dziś również
pychota

--------------------
Mika co jej spacja czasem zanika ;)
1,2,3,Franek
ognistaplama
pią, 17 paź 2008 - 15:47
A czy ktoras z Was ma sprawdzony przepis na apple pouches, czyli kieszonki z jablkami? Nie wiem, jakiego ciasta uzyc - po prostu w kruche ciasto zawinac jablka?

Ten post edytował wilga_kasia pią, 17 paź 2008 - 15:48
ognistaplama


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 761
Dołączył: pon, 12 maj 03 - 20:58
Nr użytkownika: 714




post pią, 17 paź 2008 - 15:47
Post #24

A czy ktoras z Was ma sprawdzony przepis na apple pouches, czyli kieszonki z jablkami? Nie wiem, jakiego ciasta uzyc - po prostu w kruche ciasto zawinac jablka?

--------------------
anetadr
pią, 17 paź 2008 - 20:05
Może lepiej w ciasto francuskie.

Aneta
anetadr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,092
Dołączył: śro, 17 wrz 03 - 14:42
Skąd: Już nie Zagłębie
Nr użytkownika: 1,055




post pią, 17 paź 2008 - 20:05
Post #25

Może lepiej w ciasto francuskie.

Aneta

--------------------
ognistaplama
pią, 17 paź 2008 - 21:51
Francuskie? Kurcze, to chyba przekracza moje mozliwosci...
ognistaplama


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 761
Dołączył: pon, 12 maj 03 - 20:58
Nr użytkownika: 714




post pią, 17 paź 2008 - 21:51
Post #26

Francuskie? Kurcze, to chyba przekracza moje mozliwosci...

--------------------
anetadr
pią, 17 paź 2008 - 22:24
Kasiu, mrożone ciasto francuskie kupisz w prawie każdym sklepie. Rozmrażasz, wykrawasz, zawijasz i do pieca. icon_smile.gif

Aneta
anetadr


Grupa: Moderatorzy
Postów: 5,092
Dołączył: śro, 17 wrz 03 - 14:42
Skąd: Już nie Zagłębie
Nr użytkownika: 1,055




post pią, 17 paź 2008 - 22:24
Post #27

Kasiu, mrożone ciasto francuskie kupisz w prawie każdym sklepie. Rozmrażasz, wykrawasz, zawijasz i do pieca. icon_smile.gif

Aneta

--------------------
ognistaplama
sob, 18 paź 2008 - 02:56
No widzisz, o tym nie pomyslalam. U nas tez na pewno mozna dostac, jutro poszukam, dzieki icon_smile.gif
ognistaplama


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 761
Dołączył: pon, 12 maj 03 - 20:58
Nr użytkownika: 714




post sob, 18 paź 2008 - 02:56
Post #28

No widzisz, o tym nie pomyslalam. U nas tez na pewno mozna dostac, jutro poszukam, dzieki icon_smile.gif

--------------------
sammy
nie, 19 paź 2008 - 00:08
Ja do ciasta składającego się z mąki, cukru i grysiku dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, figi i daktyle icon_smile.gif Podaję na ciepło z bitą śmietaną. To jest dopiero mniamuśne.

pozdrawiam
s.
sammy


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,801
Dołączył: śro, 26 mar 03 - 22:45
Nr użytkownika: 129




post nie, 19 paź 2008 - 00:08
Post #29

Ja do ciasta składającego się z mąki, cukru i grysiku dodaję rodzynki, skórkę pomarańczową, figi i daktyle icon_smile.gif Podaję na ciepło z bitą śmietaną. To jest dopiero mniamuśne.

pozdrawiam
s.

--------------------
marghe.
nie, 19 paź 2008 - 22:20
wrzuciłam przepis na szybkie ciasto. Może komuś podpasuje
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...0&start=220
marghe.


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 21,243
Dołączył: wto, 18 maj 04 - 15:43
Nr użytkownika: 1,758




post nie, 19 paź 2008 - 22:20
Post #30

wrzuciłam przepis na szybkie ciasto. Może komuś podpasuje
https://www.maluchy.pl/forum/index.php?show...0&start=220
monte
pon, 20 paź 2008 - 00:29
Ostatnio kilka razy robiłam taki biszkopt, przepis ściągnięty z sieci, doskonały dla alergików bo bez masła i mleka. W oryginale jest ze śliwkami (też próbowałam - pycha), ale ostatnio dwa razy robiłam z jabłkami, posypując wierzch cynamonem. Mniam!

Podaję przepis oryginalny, ja robię z połowy składników, wychodzi okrągła tortownica ok. 23cm:

Ubijasz pianę z 6 białek na sztywno. Potem dodajesz powoli szklankę cukru ciągle ubijając, następnie po trochu pół szklanki oleju, pół szklanki przegotowanej gorącej wody, po jednym żółtku - ciągle wszystko ubijając. Na koniec 3 szklanki mąki zmieszanej z 1 czubatą łyżeczką proszku do pieczenia. Wylewasz na dużą , posmarowaną blachę, a na tym cieście układasz wypestkowane śliwki.

Smacznego! 06.gif
monte


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,789
Dołączył: wto, 13 cze 06 - 19:09
Nr użytkownika: 6,254




post pon, 20 paź 2008 - 00:29
Post #31

Ostatnio kilka razy robiłam taki biszkopt, przepis ściągnięty z sieci, doskonały dla alergików bo bez masła i mleka. W oryginale jest ze śliwkami (też próbowałam - pycha), ale ostatnio dwa razy robiłam z jabłkami, posypując wierzch cynamonem. Mniam!

Podaję przepis oryginalny, ja robię z połowy składników, wychodzi okrągła tortownica ok. 23cm:

Ubijasz pianę z 6 białek na sztywno. Potem dodajesz powoli szklankę cukru ciągle ubijając, następnie po trochu pół szklanki oleju, pół szklanki przegotowanej gorącej wody, po jednym żółtku - ciągle wszystko ubijając. Na koniec 3 szklanki mąki zmieszanej z 1 czubatą łyżeczką proszku do pieczenia. Wylewasz na dużą , posmarowaną blachę, a na tym cieście układasz wypestkowane śliwki.

Smacznego! 06.gif

--------------------
Malgood
pon, 20 paź 2008 - 19:39
moje ulubione z jabłkami
5 jajek
kostka margaryny
350 g maki krupczatki
350 g cukru
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 2 łyżeczek kakao
jabłka - podsmazone ewentualnie ze słoika

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mleko, wystudzoną rozpuszczoną margarynę a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem . Wylać połowę na blachę. Dać na to jabłka, posypac cynamonem. Do reszty ciasta dać kakao, wymieszac i dać na górę ( na te jabłka). Pieć około 0,5 godziny w 180 stopni. Po upieczeniu zrobić lukier: rozpuścić 1 łyżkę masła + 100 g cukru pudru + około kieliszek rumu. Wymieszać i dać na ciepłe ciasto.
To jest przepis na dużą blachę.

Polecam!
Malgood


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,666
Dołączył: pon, 23 paź 06 - 12:06
Skąd: śląsk
Nr użytkownika: 8,132

GG:


post pon, 20 paź 2008 - 19:39
Post #32

moje ulubione z jabłkami
5 jajek
kostka margaryny
350 g maki krupczatki
350 g cukru
pół szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
około 2 łyżeczek kakao
jabłka - podsmazone ewentualnie ze słoika

Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mleko, wystudzoną rozpuszczoną margarynę a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem . Wylać połowę na blachę. Dać na to jabłka, posypac cynamonem. Do reszty ciasta dać kakao, wymieszac i dać na górę ( na te jabłka). Pieć około 0,5 godziny w 180 stopni. Po upieczeniu zrobić lukier: rozpuścić 1 łyżkę masła + 100 g cukru pudru + około kieliszek rumu. Wymieszać i dać na ciepłe ciasto.
To jest przepis na dużą blachę.

Polecam!

--------------------


> Szukam przepisu na szybkie ciasto z jabÅ‚kami
Start new topic
Reply to this topic
2 Stron V  poprzednia 1 2
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: piÄ…, 26 kwi 2024 - 20:23
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama