CYTAT(Sali_M @ Sun, 10 Apr 2011 - 20:43)
![*](https://www.maluchy.pl/forum/style_images/batony/post_snapback.gif)
Moje dzieci uwielbiają naleśniki i takie placki naleśnikowo-jabłkowe, robię trochę gęściejsze ciasto naleśnikowe - dodaję gęstą kwaśną śmietanę zamiast części mleka i ścieram na grubych oczkach jabłka, daję trochę oliwy do ciasta i smażę bez tłuszczu. Amelia uwielbia z nutellą a Paulina z cukrem pudrem. Jak nie mam jabłek to wkrajam do ciasta banany, też wychodzą dobre.
![icon_smile.gif](https://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_smile.gif)
Fajne sa takie naleśnikowe wariacje
![icon_smile.gif](https://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_smile.gif)
Sama lubię takie zjesć
![icon_smile.gif](https://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_smile.gif)
Jak lubisz kombinować, to polecę ci jeden przepis - należy do tych zdrowych
![icon_smile.gif](https://www.maluchy.pl/forum/style_emoticons/default/icon_smile.gif)
Naleśniki kanadyjskie.
Składniki
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka mąki kukurydzianej,
– 1,5 łyżki cukru,
– 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1/2 łyżeczki soli,
– 1,5 szklanki mleka 2%,
– 2 jajka,
– 2 łyżki oleju sojowego.
Sposób przygotowania
Wymieszaj mleko z olejem i jajami. Dodaj mąkę pszenną i kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sól i ubijaj mikserem, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstaw na 10 minut. Nabieraj ciasto małą chochelką i wylewaj cienką warstwą na rozgrzaną, posmarowaną olejem patelnię. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się bąble, delikatnie przewróć go na drugą stronę i podsmaż. Podawaj naleśnik posmarowany jogurtem, przecierem owocowym lub twarożkiem.
Są na prawdę niezłe, polecam