Aktualno¶ci

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

12 tysiêcy dodatkowych miejsc w ¿³obkach!

Rz±d postanowi³ kontynuowaæ program Maluch, zapocz±tkowany w 2011, zaproponowa³ jednak jego zmodyfikowan± i rozszerzon± wersjê, nadaj±c mu nazwê MALUCH plus. Program MRPiPS "Maluch plus" na 2017 r...

Czytaj wiêcej >

Maluchy.pl logo

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Start new topic Reply to this topic
Start new topic Reply to this topic
 

Kalarepa

, co z niej zrobic?
> , co z niej zrobic?
Anorektyczna Laska

Go??







post śro, 27 lip 2011 - 15:24
Post #1

Zostalam uszczesliwiona dwoma kalarepami wielkosci malych arbuzow 37.gif
Male jak mam, to obieramy i jemy jak jablko, albo dajemy jako dodatek do zupy. A z takich kolosow co?
Szkoda by bylo wywalic, ale chyba na to sie zanosi.

Znacie jakies przepisy sprawdzone?
Anamora71
śro, 27 lip 2011 - 15:37
Witam, ja cos pamietam, ze moja mama robila z kalarepy tak jakby dodatek naprz. do miesa i kartofli tak jak by duszona kapuste. Nie mam przepisu, ale bylo to starte na tarce, duszone, do tego zasmazka i przyprawione: sol, pieprz, mysle, ze moglby byc i ocet lub sok z cytryny oraz cukier, lub tez cebula smazona.
Anamora71


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 490
Dołączył: czw, 16 lip 09 - 10:33
SkÄ…d: Katowice
Nr użytkownika: 28,270




post śro, 27 lip 2011 - 15:37
Post #2

Witam, ja cos pamietam, ze moja mama robila z kalarepy tak jakby dodatek naprz. do miesa i kartofli tak jak by duszona kapuste. Nie mam przepisu, ale bylo to starte na tarce, duszone, do tego zasmazka i przyprawione: sol, pieprz, mysle, ze moglby byc i ocet lub sok z cytryny oraz cukier, lub tez cebula smazona.

--------------------


agnese
śro, 27 lip 2011 - 21:18
ja ostatnio jadłam grillowaną- w plastry pociętą

Ten post edytował agnese śro, 27 lip 2011 - 21:18
agnese


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,091
Dołączył: pią, 10 kwi 09 - 20:19
Nr użytkownika: 26,621




post śro, 27 lip 2011 - 21:18
Post #3

ja ostatnio jadłam grillowaną- w plastry pociętą

--------------------
F. 2008
A. 2011
agrafkaa
czw, 28 lip 2011 - 21:07
Obraną kroję jak na frytki.Gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką cukru do miękkości.Smażę bułkę tartą na masełku.Odcedzam.Polewam bułeczką z masełkiem i jemy
agrafkaa


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,817
Dołączył: nie, 15 lut 09 - 17:10
SkÄ…d: mazowieckie
Nr użytkownika: 25,489

GG:


post czw, 28 lip 2011 - 21:07
Post #4

Obraną kroję jak na frytki.Gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką cukru do miękkości.Smażę bułkę tartą na masełku.Odcedzam.Polewam bułeczką z masełkiem i jemy

--------------------



Uśmiech kosztuje mniej od elektryczności,a daje więcej światła
Fragosia
piÄ…, 29 lip 2011 - 08:35
A ja myślałam że masz problem z nasza forumowa Kalarepą 37.gif
Tylko czemu na mniam mniam 06.gif
Fragosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 1,876
Dołączył: pią, 23 cze 06 - 12:27
Skąd: Kraków
Nr użytkownika: 6,387

GG:


post piÄ…, 29 lip 2011 - 08:35
Post #5

A ja myślałam że masz problem z nasza forumowa Kalarepą 37.gif
Tylko czemu na mniam mniam 06.gif

--------------------
Mama Asi 20.11.2003 i Arusia 06.09.2001
Anorektyczna Laska

Go??







post piÄ…, 29 lip 2011 - 21:12
Post #6

Zrobilam salatke.
Starlam kalarepe na grubej tarce, do tego peczek rzodkiewek. Posolilam.
A sos zrobilam tak: 3 lyzki majonezu plus 3 lyzki kwasnej smietany.
Wiecie ze dobre wyszlo?
icon_smile.gif

A druga kalarepke oddalam kolezance 29.gif
Tigerek
piÄ…, 29 lip 2011 - 22:29
Z takich dużych wychodzą fajne kotlety. Kroisz po obraniu w plasterki grubości około 0,5-1 cm, obgotowujesz prawie od miękkości w bulionie, potem panierka mąka, jajko bułka i smażysz. Usmażone z jednej strony odwracasz, posypujesz troszkę tartym serem żółtym. Cudo prawie nie pije tłuszczu, pyszne na zimno i na ciepło icon_smile.gif
Tigerek


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 2,506
Dołączył: nie, 12 paź 08 - 15:06
Nr użytkownika: 22,497




post piÄ…, 29 lip 2011 - 22:29
Post #7

Z takich dużych wychodzą fajne kotlety. Kroisz po obraniu w plasterki grubości około 0,5-1 cm, obgotowujesz prawie od miękkości w bulionie, potem panierka mąka, jajko bułka i smażysz. Usmażone z jednej strony odwracasz, posypujesz troszkę tartym serem żółtym. Cudo prawie nie pije tłuszczu, pyszne na zimno i na ciepło icon_smile.gif

--------------------
Nie zapomnimy... [*] (17.12.2013r, 11t.c.; 13.04.2014r., 5t.c.)
flo
sob, 30 lip 2011 - 12:31
Zrobilabym zupe-krem albo nafaszerowala. Mozna zrobic tez surowke laczac np z rzodkiewka+sos musztardowy, albo pokroic w plastry, obtoczyc w panierce i usmazyc.
flo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,215
Dołączył: pon, 07 sie 06 - 12:49
SkÄ…d: Niemcy
Nr użytkownika: 6,882

GG:


post sob, 30 lip 2011 - 12:31
Post #8

Zrobilabym zupe-krem albo nafaszerowala. Mozna zrobic tez surowke laczac np z rzodkiewka+sos musztardowy, albo pokroic w plastry, obtoczyc w panierce i usmazyc.

--------------------
Zapraszam do wspólnego gotowania:
FLOWEREK.COM

Odwiedz mnie na FACEBOOKU

Louisa 14.12.2006

Gabriela 04.03.2009

"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it ! " Garfield
Anorektyczna Laska

Go??







post sob, 30 lip 2011 - 15:38
Post #9

Flo a jak ja nafaszerowac?
dzieki za wszystkie przepisy, pewnie sie przydadza, bo mnie nietesciowie ciagle uszczesliwiaja plonami z ogrodka 29.gif

edit. literowka
flo
sob, 30 lip 2011 - 16:24
CYTAT(Anorektyczna Laska @ Sat, 30 Jul 2011 - 16:38) *
Flo a jak ja nafaszerowac?


Najprosciej wyskrobac co sie da ze srodka kalarepy, posiekac, wymieszac z mielonym, jajkiem i przyprawami, nafaszerowac i upiec. Mozna posypac tez serem. To taka wersja podstawowa. W wersji wege moze byc ryz+pieczarki i inne warzywa. Do mielonego tez mozna dolozyc jeszze warzyw. Czesto dusze kalarepke w sosie pomidorowym jak do golabkow.

Robie podobnie jak ta cukinie
flo


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 3,215
Dołączył: pon, 07 sie 06 - 12:49
SkÄ…d: Niemcy
Nr użytkownika: 6,882

GG:


post sob, 30 lip 2011 - 16:24
Post #10

CYTAT(Anorektyczna Laska @ Sat, 30 Jul 2011 - 16:38) *
Flo a jak ja nafaszerowac?


Najprosciej wyskrobac co sie da ze srodka kalarepy, posiekac, wymieszac z mielonym, jajkiem i przyprawami, nafaszerowac i upiec. Mozna posypac tez serem. To taka wersja podstawowa. W wersji wege moze byc ryz+pieczarki i inne warzywa. Do mielonego tez mozna dolozyc jeszze warzyw. Czesto dusze kalarepke w sosie pomidorowym jak do golabkow.

Robie podobnie jak ta cukinie

--------------------
Zapraszam do wspólnego gotowania:
FLOWEREK.COM

Odwiedz mnie na FACEBOOKU

Louisa 14.12.2006

Gabriela 04.03.2009

"I´m fat, and I´m lazy, and I´m proud of it ! " Garfield
gosiagosia
pon, 01 sie 2011 - 20:02
oj chcialabym takie miec. z braku pomyslow, pokroilabym i zamrozila, dodatek do zup i sosow - super! ale te frytki brzmia niezle, w sumie smakiem pasuje na takie cudo., ja pamietam, ze matka kiedys gotowala i polewala bulka tarta z maslem
gosiagosia


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 8,244
Dołączył: nie, 18 sty 09 - 21:40
Nr użytkownika: 24,823




post pon, 01 sie 2011 - 20:02
Post #11

oj chcialabym takie miec. z braku pomyslow, pokroilabym i zamrozila, dodatek do zup i sosow - super! ale te frytki brzmia niezle, w sumie smakiem pasuje na takie cudo., ja pamietam, ze matka kiedys gotowala i polewala bulka tarta z maslem

--------------------
Sz. marzec 2009
F. luty 2011
B.A. Aniołek 6tc [*]



...nie ma stópki zbyt małej, by nie mogła zostawić śladu...
agnese
śro, 03 sie 2011 - 01:13
jej nie wiedziałam, że zwykłą kalarepę mozna zjeśc na tyle sposobów
agnese


Grupa: U?ytkownicy
Postów: 4,091
Dołączył: pią, 10 kwi 09 - 20:19
Nr użytkownika: 26,621




post śro, 03 sie 2011 - 01:13
Post #12

jej nie wiedziałam, że zwykłą kalarepę mozna zjeśc na tyle sposobów

--------------------
F. 2008
A. 2011
> Kalarepa, co z niej zrobic?
Start new topic
Reply to this topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:



Wersja Lo-Fi Aktualny czas: nie, 16 cze 2024 - 15:59
lista postów tego w±tku
© 2002 - 2018  ITS MEDIA, kontakt: redakcja@maluchy.pl   |  Reklama