CYTAT(zilka @ Thu, 09 Sep 2010 - 12:14)
Bogusiu ale abstrahując od żywienia szkolnego do czego człowiekowi potrzebny jest cukier? Bo może ja jestem jakaś niedouczona ale mam wrażenie, że pomijając sytuacje mniej lub bardziej ekstremalne, w normalnym życiu cukru nie potrzebujemy?
Ten dodawany- zdecydowanie do niczego. Cukier=weglowodany to energia ale wystarczajaco go duzo w naturalnej postaci, bez dodawania. To jesli o potrzeby chodzi, choc moja mama by oponowala
Wystarczy ze w diecie sa owoce, warzywa, zboza, mleko i pochodne.
Ja w dziecinstwie dodanie cukru do potrawy uwazalam za jej profanacje. Np owsianka na slono, zupu mleczne jesli juz to tez bez dodatkow albo sol ew. Zadnych zup owocowych, truskawki z cukrem to byly zmarnowane truskawki
Zadnych pierogow, nalesnikow, makaronow na slodko. Ciast, slodyczy, chleba z woda/mlekiem i cukrem
Pierwotnie do platkow kukurydzianych dodawalam sol ew albo nic.
Pamietam reakcje na kanapke z nutella
Podobnie z dzemami itp.
Powoli zycie i wspolna kuchnia na wyjazdach nauczyly/zmusily mnie do zmiany nawykow ale bez tego wszechobecnego cukru udalo mi sie przezyc kawal zycia
I teraz tez ogromna wiekszosc starych upodoban wrocila gdy mi sie system wyregulowal.
Cukier dodawany to glownie kulinarny trik.
Niektore potrawy korzystaja smakowo na dodatku cukru( acz i to byc moze kwestia przyzwyczajenia, jak z sola np).
Np przetworzone, kwasne owoce, pomidory z puszki ktore po siedzeniu w niej zwykle wymagaja przytepienia tego kwasnego posmaku- wtedy najpierw odrobina cukru zanim sie doda soli bo sol zamyka komorki. Ale to sa ilosci niewyczuwalne.
No ciasta oczywiscie czy desery ( acz bez tych tez mozna zyc oczywiscie).
ALE
we wszystkich w/w przypadkach nie ma powodu dla ktorego nie mozna uzyc zdrowej alternatywy zamiast badziewnego cukru rafinowanego ktory nie tylko nic nie wnosi ale i wynosi.
Melasa, miod, ciemny cukier melasowy( nie ten brazowy bo to tylko rafinowany mazniety slodem czy czyms tam) maja dodatkowo zadziwiajaco duzo skladnikow odzywczych- witaminy, zelazo, magnez, dzialanie antybakteryjne, antywirusowe itede itepe.
Taka melasa to niczym otreby- wszystko co najlepsze odrzucone w procesie rafinacji w celu uzyskania bezwartosciowej, bialej sieczki- czyt> rafinowanego cukru, maki.
Wszystko co najlepsze idzie na pasze dla zwierzat albo jaki suplement zdrowego zywienia/lekarstwo