CYTAT(Martalka @ Sun, 22 Jun 2014 - 16:19)
U nas w szkole nie ma logopedy. jest tylko SENCO. Ale Milena, bo to ona potrzebuje logopedy, nie ma "orzeczenia" SEN.
Chodzimy do logopedy niezależnie, do przychodni, choć SENCO nas właśnie tam skierowała.
Jutro własnie idę.
Pytanie techniczne ODP moze być tu lub na PW. Jak się pracuje jako TA? I jak się zaczyna taką pracę? Co jest potrzebne? Pytam dość przyszłościowo
Która mama pisała że jest z SURREY??? (czytałam przed chwilą kto, a teraz nie mogę znaleźć, musze lecieć do dzieci i M)
Ja też mieszkam w Surrey
Witam się zza płotka
dawno mnie nie było (zgubiłam hasło do maluchów, a mąż kompa mi wyczyścił). jako TA - fajnie. generalnie masz podobne obowiązki jak nauczyciel, ale nie układasz programów. pracujesz z mniejszą grupą dzieci, więc szybciej jesteś w stanie wyłapać jakie problemy ma dziecko i zgłosić do nauczyciela. minus-masz dyżury na przerwach, czyli wtedy jak jest największy młyn
. no i pierwsza pomoc w razie zadrapanego kolana, wydawanie leków, podawanie insuliny jak trzeba itp. jak nie spróbujesz to nie będziesz wiedzieć. mi ta praca daje ogromnie dużo satysfakcji, zwłaszcza jak widzę efekty swojej pracy. w Szkocji musisz mieć potwierdzenie o niekaralności (dyrektor kieruje lub urząd miejski, któremu szkoła podlega) i kierunek związany z pedagogiką, może być też collegowy child care lub coś koło tego. podania składa się przez stronę internetową (ja poszłam do szkoły zapisać młodego i dostałam pracę, najpierw na wolontariacie, od sierpnia będą mi płacić, co opłaca się zwłaszcza im, bo pracuję też jako ESOL teacher na etacie TA, więc za połowę stawki nauczycielskiej)