Adwokatka
Składniki:
Biszkopt: - 4 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu.
Krem:
- 1/2 litra śmietany kremówki,
- 1 biała czekolada roztopiona na parze,
- 10 dag orzechów lub migdałów drobno posiekanych,
- 1/4 l adwokata,
- 2 "śnieżki" do zagęszczenia śmietany.
Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Jaja i cukier ubić na masę, dodać mąkę (przesianą) z proszkiem do pieczenia i ocet. Piec w średnio gorącym piekarniku (160-180 st.C) przez 30-45 min. Zawsze się udaje, chyba że mąka jest gorszej jakości.
Biszkopt podzielić na 2 części.
Krem:
Śmietanę ubić, dodać śnieżkę, czekoladę, orzechy lub migdały (osobiście polecam z orzechami) i powoli wlewać adwokata.
Masę podzielić na dwie części, do jednej pokruszyć 1 część biszkopta i dodać orzechy.
Przełożenie:
BISZKOPT
MASA Z BISZKOPTEM I ORZECHAMI
DRUGA CZĘŚĆ MASY
CAŁOŚĆ POSYPAĆ KOKOSEM
Wstawić do lodówki.
Potrzebne przybory:
Mikser.
Jak podawać?
Podawać najlepiej na drugi dzień ewentualnie jak ktoś nie może się doczekać po kilku godzinach leżakowania w lodówce.
Ilość śmietany na małą tortownicę. W przypadku dużej porcji - 1 l śmietany kremówki.
Ciasto bakaliowe
Składniki:
- 6 jabłek,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- paczka rodzynek,
- paczka orzechów włoskich,
- starta skórka z 1 parzonej pomarańczy,
- szklanka cukru,
- masło i bułka tarta (do wysmarowania blaszki).
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać, umyć, pokroić w kostkę. Orzechy, jabłka, skórki pomarańczy i odparzone rodzynki zasypać 1 szklanką cukru i wymieszać drewnianą łyżką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu dołożyć jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia i wymieszać w aluminiowym garnku.Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blaszki. Piec 45 minut.
Potrzebne przybory:
Blaszka, garnek aluminiowy, drewniana łyżka.
Ciasto musi być koniecznie mieszane(ręcznie) w aluminiowym garnku drewnianą łyżką. Do wykonania nie jest potrzebny mikser elektryczny.
Biedronka
Składniki:
Krem:
- 3 litry mleka,
- 1 budyń waniliowy,
- 1/2 szklanki cukru,
- zapach waniliowy,
- 1/2 kostki masła.
Biszkopt z 6 jaj.
- 2 czerwone galaretki,
- 2 szkl. wody.
Jak przyrządzić?
Biszkopt z 6 jaj rozciąć na pół. Z górnej części wyciąć kółka kieliszkiem lub napojówką. Masło utrzeć z cukrem, dodać budyń zimny. Pierwszy biszkopt posmarować ½ kremu, położyć dziurawy biszkopt. Górny biszkopt też obsmarować kremem, obsypać wiórkami. W dołki wlać gęstą galaretkę ( 2 galaretki czerwone rozpuszczone w 2 szkl. wody).
Robiłam dwa pierwszer....PRZEPYSZNE...palce lizać dosłownie...
"Biedronkę" jadłam u mamy......mniód:)