Alergie cały czas stanowią przedmiot badań naukowych i wciąż są grupą chorób o których wiemy bardzo mało. Dlatego też przyczyna występowania alergii nie jest do końca poznana. Wiadomo jednak, że wszystkie choroby alergiczne częściej występują u tych osób, w których rodzinach są alergicy.
Diagnozowanie alergii opiera się na testach skórnych prowadzonych w poradniach alergologicznych. W przypadku małych dzieci (do 3 roku życia) testy nie wykazują jednak uczulenia, albo dają wyniki fałszywe.
W związku z tym ważnym kryterium w rozpoznaniu alergii pozostaje wywiad lekarski oraz obserwowane objawy.
Alergie pokarmowe dotyczą zarówno dzieci (najczęściej na mleko krowie, jaja kurze, orzeszki ziemne, kakao i cytrusy), jak i dorosłych (najczęściej na jaja kurze, orzeszki ziemne, cytrusy, ryby).
Spotyka się też występowanie objawów alergii pokarmowej u osób uczulonych na pyłki roślin, co spowodowane jest wystąpieniem tzw. reakcji krzyżowych. Oznacza to, że niektóre alergeny pokarmowe mogą wywoływać reakcję podobną do tej występującej po kontakcie z alergenem pyłków.
Objawy alergii pokarmowych:
W przypadku alergii pokarmowych najczęstszymi objawami są te dotyczące skóry. U dzieci i dorosłych pojawia się wysypka (na wyprostnych odcinkach kończyn: pod kolanami i na łydkach, na łokciach i przedramionach, na twarzy). Choroba może także dawać objawy ze strony układu oddechowego ( ataki duszności, katar, astma) oraz oczu (alergiczne zapalenie spojówek).
W przypadku reakcji krzyżowych najczęściej występującym objawem jest tzw. Zespół Alergii Ustnej (Oral Allergy Syndrom). Skóra wokół ust łuszczy się i pęka tworząc bolesne rany.
Skuteczna metoda leczenia farmakologicznego alergii pokarmowych nie istnieje. Leczenie odbywa się poprzez stosowanie tzw. diety eliminacyjnej, czyli takiej, w której nie występuje substancja wywołująca uczulenie. Ułożenie takiej diety wymaga kontaktu z dietetykiem, gdyż wykluczenie z jadłospisu ważnego składnika diety, jakim jest np. mleko, powoduje niedobór ważnych składników odżywczych (pełnowartościowe białko), mineralnych (wapnia) i witamin (D). Dlatego dieta musi być tak ułożona, by rekompensować te niedobory innymi produktami spożywczymi.
W przypadku niemowląt i małych dzieci, u których mleko jest podstawowym składnikiem diety, eliminacja opiera się na podawaniu im hydrolizatów mleka, czyli takich preparatów, w których duże cząsteczki białek zostały rozbite na mniejsze, dzięki czemu straciły one swoje działanie alergizujące.
Dodatkowym problemem jest często występująca alergia wieloważna, czyli taka, w której reakcja uczuleniowa pojawia się po zjedzeniu pokarmów z różnych grup produktów spożywczych. W przypadku tego typu alergii ułożenie optymalnej, pełnowartościowej diety jest niezmiernie trudne.
Efekty terapeutyczne diety są widoczne bardzo szybko po jej rozpoczęciu. W połączeniu z objawowym leczeniem farmakologicznym przynosi ulgę choremu i powoduje cofanie się zmian alergicznych.
____________________________________________________________________

Centrum Dietetyczne ProLinea jest firmą świadczącą usługi z zakresu szeroko rozumianego poradnictwa i leczenia żywieniowego. Swoim klientom oferuje porady indywidualne, warsztaty, szkolenia oraz pojedyncze wykłady dotyczące odżywiania. Usługi te kieruje zarówno do klientów indywidualnych jak i do firm.
Alergia pokarmowa u dzieci - dodano: 2006-10-05