
Dlaczego warto karmić piersią?
Karmienie piersią najlepsze dla dziecka gdyż...
Zanim w piersiach pojawi się mleko najpierw jest siara
Można obserwować ją już przed porodem. Występuje do 2 – 4 dnia po porodzie. Jest bardzo wartościowa dla dziecka, gdyż wraz z nią dziecko otrzymuje ciała odpornościowe, dużo białka i witamin (A i E) oraz soli mineralnych. Siara ma również efekt przeczyszczający. Do tej pory naukowcy nie wynaleźli substancji, która mogłaby ją zastąpić.
Mleko matki najlepszym pokarmem
Jest w nim ponad sto składników, których nie zawiera mleko krowie, składników tych nie da się stworzyć zastępczo. Karmiąc dziecko wyłącznie piersią przez pierwszych 6 miesięcy życia zaspokaja się w idealnym stopniu wszystkie jego potrzeby.
Razem z mlekiem matki dziecko otrzymuje ciała odpornościowe, które organizm matki wytworzył do walki z zarazkami z jakimi się zetknęła.
Razem z mlekiem mama daje zdrowie
Jest dowiedzione, że dzieci karmione piersią znacznie rzadziej zapadają na zapalenie oskrzeli czy płuc, wszystkie choroby przechodzą lżej, są mniej narażone na zakażenia grzybicze.
Karmienie piersią sprzyja również właściwemu rozwojowi zębów i szczęk. Dlatego też u dzieci karmionych piersią znacznie rzadziej występują wady zgryzu.

Dziecko chce być blisko
Bliskość powoduje u dziecka poczucie bezpieczeństwa, ponadto kontakt ze skórą matki uodparnia na bakterie, które są w środowisku domowym.
Karmienie piersią najlepsze dla matki gdyż...
Jest korzystne dla twojego ciała
Zostało dowiedzione, że karmienie piersią powoduje wytwarzanie hormonu oxytocyny, a ten wpływa na szybsze powracanie macicy do normalnego stanu. Karmiąc piersią łatwiej stracić zbędne kilogramy, gdyż do produkcji pokarmu potrzeba sporo energii.
Od lat wiadomo, że kobiety karmiące piersią rzadziej zapadają na raka piersi.
Doskonały skład matczynego mleka
- Woda – 87% - najpierw spływa mleko o większej zawartości wody, dzięki czemu dziecko może ugasić pragnienie, po paru minutach pojawia się mleko tłuste i sycące.
- Węglowodany – 7% pokrywają aż w 40% zapotrzebowanie na energię, umożliwiają prawidłowy rozwój flory bakteryjnej w jelicie grubym – dlatego u dzieci karmionych piersią bardzo rzadko występują różnego rodzaju zaburzenia pokarmowe i biegunki.
- Tłuszcz – 4% pobudza rozwój tkanki nerwowej i mózgu u niemowlęcia, wzmacnia układ odpornościowy organizmu, w mleku kobiecym w 95% są to tłuszcze nienasycone, dzięki temu łatwo strawne i łatwo przyswajalne... Najwięcej tłuszczu znajduje się w pokarmie w nocy (dlatego tak ważne są nocne karmienia ).
- Białko – 1% nie uczula, ma lekką i łatwo strawną strukturę. Jego zawartość jest dostosowana do możliwości trawiennych i metabolicznych niemowlęcia.
- Witaminy – jeżeli dieta matki jest prawidłowa, pokrywają w pełni zapotrzebowanie niemowlęcia. Wyjątek stanowi witamina D w miesiącach jesienno - zimowych.
- Składniki mineralne – są w pokarmie w ilościach trzy razy mniejszych niż w mleku krowim, ale ich stężenie odpowiada możliwościom nerek noworodka i sprawności procesów metabolicznych.
- Cukier – głównym składnikiem jest laktoza, której zawartość jest dość wysoka w porównaniu z mlekiem krowim. Laktoza stanowi również budulec dla tkanki nerwowej, ma wysoką wartość energetyczną, chroni również przed chorobami przewodu pokarmowego.
Co jest w pokarmie naturalnym, a nie ma w mleku modyfikowanym?
Jego skład zmienia się w zależności od potrzeb i wieku dziecka, od pory dnia, od warunków klimatycznych, od stanu zdrowia niemowlęcia.
Dr Grantly Read – ojciec nowoczesnego ruchu na rzecz naturalnego rodzenia i karmienia powiedział:
„Nowo narodzone dziecko ma tylko trzy potrzeby: ciepła w ramionach matki, pożywienia z jej piersi i poczucia bezpieczeństwa wypływającego z jej obecności. Karmienie piersią zaspokaja wszystkie te potrzeby jednocześnie."
Opr. 2003-10-19
Karmienie naturalne - dodano: 2020-06-24