ciąża i poród
dziecko
kobieta
dla dzieci
rodzina
podróż
zobacz koniecznie

Zdrowe zupki dla niemowlaka

-
Zdrowe zupki dla niemowlaka
Uważa się, że po czwartym miesiącu życia dziecka można zacząć rozszerzać jego dietę. Oczywiście jest to sprawa indywidualna a decyzja o wprowadzeniu do jadłospisu produktów innych, niż mleko matki, musi być podyktowana etapem rozwoju dziecka. Dziecko musi być zainteresowane jedzeniem, siedzieć stabilnie na kolanach rodzica, chwytać przedmioty i wkładać je do buzi oraz nie wypychać odruchowo jedzenia z ust. Dodatkowo - rekomendacje WHO podkreślają, że nie powinno się rozszerzać diety dziecka wcześniej niż po ukończeniu 6 miesiąca życia.

Jeżeli decydujemy się na rozszerzenie diety dziecka - należy postawić na produkty i potrawy dobrego pochodzenia, nieprzetworzone, przygotowane w domu i najwyższej jakości. Jedną z potraw, po które najczęściej sięgają rodzice, są zupki. Niekoniecznie trzeba je przecierać - faktura i konsystencja ugotowanych warzyw są dla dziecka ciekawe i doskonale je rozwijają.

Mimo tego, że jeszcze nie tak dawno rodzicom kazano wprowadzać warzywa i owoce do diety dziecka w konkretnej kolejności, obecnie te przesłanki uważa się za nieaktualne. Pamiętajmy jednak o tym, że smak słodki jest ewolucyjnie preferowany przez dzieci i łatwiej akceptowalny, zatem warto zaznajamiać dziecko najpierw ze smakiem warzyw a dopiero później - po około dwóch tygodniach - owoców.

Pamiętajmy o tym, że potrawy dla dziecka można doprawiać! Unikajmy jednak soli oraz gotowych dodatków smakowych, jak popularne przyprawy do zup. Stawiajmy na przyprawy naturalnego pochodzenia, jak natka pietruszki, oregano czy bazylia.

Nie gotujmy zupek na tłustym, mięsnym wywarze, a decydując się na dodatek mięsa - dodawajmy delikatne mięso jak kurczak, indyk czy cielęcina. Pamiętaj o tym, by wszystkie produkty były dobrego pochodzenia, najlepiej sezonowe i lokalne, pozbawione pestycydów.

Zupa marchewkowo-ziemniaczana


Składniki:
  • 1 ziemniak
  • 1 marchew
  • 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek
  • ½ pietruszki
  • ⅓ selera
  • 350 ml wody
  • ewentualnie - suszona bazylia, oregano

Obrane, pokrojone w drobną kostkę warzywa gotuj pod przykryciem (a najlepiej na parze) około 35 minut. Po zdjęciu zupy z ognia dodaj wybrany tłuszcz. Połowę zupki zmiksuj, podawaj wymieszaną z niezmiksowaną częścią zupy metodą BLW.

Zupa dyniowa z indykiem


Składniki:
  • 200 gram dyni
  • ⅓ piersi indyka
  • 1 marchew
  • 350 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła

Wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem około 40 minut. Po zdjęciu z ognia dodaj wybrany tłuszcz.

Zupa jarzynowa z brokułem


Składniki:
  • 1 marchew
  • 4 różyczki brokuła
  • ⅓ cukinii
  • ⅓ pietruszki
  • 1 mały ziemniak
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub masła

Wszystkie składniki zupy obierz i pokrój w drobną kostkę. Po zalaniu wodą gotuj pod przykryciem około 35 minut. Połowę zupy zmiksuj. Jeżeli chcesz, możesz dodać do smaku odrobinę świeżej pietruszki.


Zastanawiasz się czego unikać w diecie niemowlęcia podczas przygotowywania pierwszych potraw? Najlepiej unikaj tak zwanych nowalijek - wybieraj warzywa, na które w tym momencie jest sezon. Do diety możesz dodawać ryby, ale zwróć uwagę na ich pochodzenie - te pochodzące z masowych hodowli są zanieczyszczone metalami ciężkimi.

Wybierając nabiał nie stawiaj na produkty "dla dzieci" - specjalne jogurciki czy mleczne deserki lub kaszki mleczne, ponieważ charakteryzują się wysoką zawartością cukru. Nigdy nie gotuj zup i sosów na bazie kostek rosołowych - zawierają one sztuczne dodatki smakowe oraz nadmiar soli i mogą zaszkodzić Twojemu dziecku.

A napoje? Nie kupuj "soczków dla dzieci" - do 12 miesiąca życia dziecku wolno pić jedynie mleko matki lub mieszankę mlekozastępczą oraz wodę. Soki i sztuczne deserki owocowe są chętnie wybierane przez dzieci, ponieważ są słodkie, jednak odpowiedzialny rodzic powinien ograniczyć ilość cukru w diecie dziecka by nie wyrabiać w nim szkodliwych nawyków. Wybierając napoje roślinne, tzw. "mleko roślinne" dla dziecka warto postawić na te robione w domu, pozbawione sztucznych dodatków. Do pierwszego roku życia nie wolno dziecku również podawać mleka krowiego czy miodu.

Pamiętaj o tym, że temperatura podawanych posiłków nie powinna być wyższa niż temperatura ciała - tak samo, jak ma to miejsce w przypadku mleka mamy. Zupki dobrze podgrzewać jest w kąpieli wodnej. Pamiętaj, że podgrzewanie posiłku w mikrofalówce może sprawić, że część posiłku będzie zimna, a część - bardzo gorąca, zatem dokładnie wymieszaj zupkę i dopiero wtedy sprawdź jej temperaturę. Pamiętaj jednak, że preferowanym sposobem podgrzewania posiłku jest piekarnik lub wcześniej wspomniana kąpiel wodna. Zupki możesz podgrzewać partiami, pod warunkiem, że posiłek nie miał kontaktu ze śliną dziecka. Przechowuj w lodówce do 48 godzin.


Zupki dla niemowlaka

Photo by Alyssa Stevenson on Unsplash
______________________________________________________________________________________

autor: dietetyk mgr Paulina Róg - prowadzi własny gabinet dietetyczny, jest mamą małego Jasia oraz autorką serii książek na temat zdrowego żywienia kobiet w ciąży "Mamy Pomysł Na" i bloga https://dietawciazy.pl/

Zdrowe zupki dla niemowlaka - dodano: 2019-04-15

Portal maluchy.pl jest serwisem edukacyjnym. Informacje zawarte na naszych stronach służą wyłącznie celom informacyjnym. Wszelkie problemy muszą być konsultowane z odpowiednim lekarzem specjalistą. Autorzy i firma ITS MEDIA nie odpowiadają za jakiekolwiek straty i szkody wynikłe z zastosowania zawartych na stronach informacji lub porad.