Ja zakwas wg przepisu ze strony
chleb.info.plI etap – dzień pierwszy, wieczór, godz. 20.oo
50g mąka żytnia typ 2000 + 50g woda
zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
II etap – dzień drugi wieczór, godz. 20.oo
Do mieszaniny z etapu I dodać następujące składniki: 100g mąki żytniej typ 2000 + 100g wody + 20g cukru
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 24 godziny.
Po dodaniu cukru, już po 12 godzinach w tej fazie, zakwas przyrósł 3-krotnie, pachniał kwaskowato, ale przyjemnie. Po przepisowych 24 godzinach lekko opadł.
III etap – dzień trzeci, wieczór, godz. 20,oo
Do etapu II dodać następujące składniki: 100g maki żytniej typ 2000 + 100g wody
Zamieszać, pozostawić w ciepłym miejscu (26°C) na 12 godzin.
Zakwas (500g) powinien być gotowy rano dnia czwartego o godz. 8,oo.
Przepis na chleb na zakwasie
tutaj ja piekę w maszynie, ale można upiec i w piekarniku.