Advertisement
Subskrypcja

Powiadomienia o nowościach

Sprawdź koniecznie
Ważne tematy

Omlet z szynką - przepis

dla dziecka od 18 miesiąca

kategoria: śniadania

autor: Magdalena chacinska

Składniki

- 5 jajek - 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w cienkie paseczki - 6 dag masła - 2 łyżki mleka - sól - pieprz

Przepis

Szynkę przysmaż na 2 dag masła. Jajka ubij trzepaczką z 2 dag masła i mlekiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na patelnię połóż resztę masła, rozgrzej i wlej masę omletową wymieszaną z przestudzoną usmażoną szynką. Zamieszaj widelcem i smaż, lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby na dno patelni spłynęła płynna masa jajeczna. Omlet jest gotowy, gdy spód jest rumiany, a powierzchnia lekko ścięta, galaretowata. Gotowy omlet przełóż na ogrzany talerz i złóż na pół.

-
Kategorie
Zobacz inne