dla dziecka od 18 miesiÄ…ca
kategoria: śniadania
autor: Katarzyna Racińska
Składniki
kromka chleba
masło
serek o wybranym smaku
rzodkiewki
ogórek
odrobina czerwonej i żółtej papryki
szczypiorek
Przepis
Kromkę chleba smarujemy masłem, a następnie serkiem.
Z boków kromki wycinamy wgłębienia, tak, żeby powstał zarys ciała ryby i ogon. Z wyciętych kawałków układamy płetwy. Szczypiorek tniemy w paski i zdobimy nim ogon ryby. Wystające końce można łatwo przyciąć nożyczkami.
Rzodkiewki i ogórki kroimy w talarki. Układamy je na kanapce (zaczynając od ogona) rzędami tak, żeby następna warstwa nieco przykrywała poprzednią. Tym sposobem rybka ma łuski. Z czerwonej papryki wycinamy buzię, żółtą zaś kroimy w kostkę i ozdabiamy nią płetwy.