
Dlaczego Miód Manuka jest najzdrowszy?
Miód Manuka wyróżnia się spośród innych produktów pszczelich najwyższym poziomem naturalnych substancji bioaktywnych tudzież najsilniejszym działaniem prozdrowotnym.
Miód pochodzący z Nowej Zelandii wykazuje szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości: wzmacnia odporność, działa antyseptycznie i przeciwzapalnie, spełnia funkcję probiotyku, jako że likwiduje drobnoustroje szkodliwe dla układu pokarmowego, a podnosi ilość bakterii będących naturalną florą organizmu, zabija wirusy, bakterie i grzyby, poprawia stan skóry i wspomaga usunięcie różnorakich bóli. Wpływa korzystnie na wszystkie układy organizmu człowieka, w tym: układ immunologiczny, moczowy, nerwowy, krążenia i oddechowy.
Co wyróżnia miód Manuka na tle innych miodów?
Manuka posiada wysoką zawartość naturalnego, o stałych właściwościach składnika - metyloglioksalu (MGO), bezpośrednio odpowiedzialnego za szczególne, przeciwbakteryjne działanie miodu. W rodzimych miodach stężenie MGO jest zdecydowanie niższe.
Antybakteryjne działanie Miodu Manuka
Główny składnik przeciwbakteryjny - metyloglioksal (MGO) powstaje w efekcie przemian dihydroksyacetonu (DHA) występującego naturalnie w nektarze roślin manuka. Produkty pszczele klasyfikuje się ze względu na ilość czynnika MGO na zasadzie: im wyższe stężenie metyloglioksalu, tym silniejsze działanie antybakteryjne miodu.
Nowozelandzki miód to bogactwo naturalnych antyoksydantów, enzymów, leptozyny, związków fenolowych, które podwyższają działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne MGO.
Miód Manuka - pomocnik antybiotyku
Apiterapeutyk znakomicie radzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Spożywanie pszczelego produktu z Nowej Zelandii w trakcie antybiotykoterapii, znacząco przyspiesza zdrowienie. Nowozelandzki miód wstrzymuje bowiem tworzenie biofilmów chroniących bakterie przed działaniem antybiotyków, zwiększając efektywność antybiotyków w połączeniu z miodem Manuka.
Jakie stężenie MGO Miodu Manuka wybrać dla dziecka?
W celu profilaktyki, kiedy pogoda sprzyja rozwojowi infekcji, doskonałe okażą się miody z oznaczeniem MGO 100+ albo MGO 250+. W sytuacji, gdy już zaniemogliśmy, sięgamy po miód o stężeniu MGO 400+. Miód z największym stężeniem MGO 550+ znakomicie radzi sobie z większymi problemami ze zdrowiem albo układem pokarmowym, kiedy przypałętają się bakterie paciorkowca, gronkowca, helicobacter pylori, pałeczki jelitowej czy też pałeczki okrężnicy.
Miód Manuka wyjątkowo pomocny w wielu problemach zdrowotnych, z różnym stężeniem MGO można nabyć w aptece internetowej.
Miód Manuka - wsparcie dla zmęczonego chorobami organizmu - dodano: 2018-05-05