dla dziecka od 12 miesiąca
kategoria: śniadania
autor: Ewa Łazowska, Wrocław
Składniki
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki kukurydzianej
ok. 0,5 szklanki mleka
łyżeczka masła
małe opakowanie cukru waniliowego(najlepiej z prawqdziwą wanilią)
1duże jajo
jabłko( lub brzoskiwnia,śliwki)
cukier puder
łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Przepis
W misce mieszamy obie mąki ( zamiast kukurydzianej można dodać pszenną, ale wtedy palcuszki nie będą tak delikatne), cukier waniliowy, jajko, proszek. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagrzewamy do takiej temperatury, żeby masło się rozpuściło (UWAGA! mleko ma być ciepłe, a nie gorące). Dolewamy mleko, miksując wszystko mikserem. Mleka dodać tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Do masy dodajemy cząstki owoców, nakładamy łyżką na rozgrzany olej, smażymy na złoto, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:))
Skałdniki mozna np. podwoić i wtedy mamy śniadanie dla całej rodziny:))